Kåldolmar med viltfärs, smörstekt grönkål
Publicerad7.3.2023Kål och viltfärs är en lyckad kombination. Dessutom är det inte ett dugg invecklat att göra kåldolmar. Servera kåldolmarna med kokt potatis och rårörda lingon.
1 stort vitkålshuvud
1 dl rundkornigt ris
6 dl mjölk
1 dl grädde
600 g viltfärs
1 dl hackad gul lök
2 ägg
Salt och peppar
1½ dl sirap
100 g smör
Skala och hacka löken och skär bort roten på vitkålshuvudet. Koka den återstående delen av vitkålen i lättsaltat vatten tills bladen börjar lossna. Det är viktigt att bladen är lagom mjuka.
Plocka bort kålbladen och lägg de största bladen åt sidan. Spara lite av vattnet. Häll mjölk och ris i en kastrull och koka tills konsistensen är grötig. Rör ner grädden och köttet i gröten. Tillsätt hackad lök. Knäck äggen och rör ner dem i grötblandningen. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 250 grader.
Ta ett av de stora kålbladen och lägg en klick av grötblandningen nere vid stjälken på bladet. Vik in kanterna och rulla ihop. Rada ut kåldolmarna tätt i en ugnsform. Ringla över sirap och smält smör. Baka i 15 minuter.
Ta ut kåldolmarna ur ugnen och häll över lite av vattnet som kålen kokat i. Om du vill kan du ringla över lite mera sirap. Ställ in kåldolmarna i ugnen igen i 180 grader i 45 minuter.
Mitt tips: Ifall du vill ha en mildare smak kan du ersätta vitkålen med savoykål eller spetskål.
Smörstekt grönkål
Den smörstekta grönkålen är ett färgstarkt och näringsrikt tillbehör. Dessutom är rätten busenkel att svänga ihop.
200 g grönkål
1 dl hackad gul lök
50 g smör
Salt och peppar
Skala och hacka löken. Stek grönkålen i rikligt med smör tills färgen är vackert grön. Tillsätt lök, salta rejält och peppra. Vips, så är grönkålen klar att serveras.
Vilket är ditt favoritrecept för malet viltkött? Berätta i kommentarsfältet!