Shepherd’s pie
Den engelska maträtten shepherd’s pie (fåraherdens köttfärspaj) görs traditionellt med potatismos. Hos oss har den dock alltid varit en grytpaj med ett lock av potatissmördeg.
Pajen fungerar som varmrätt eftersom den är väldigt mättande. Hos oss gillar vi att äta pajen som kvällsbit och den är mycket riktigt en familjefavorit.
Ändå lagar vi den allt för sällan eftersom vi kommer ihåg den först när kvällsbiten står på bordet.
Vi ska inte heller glömma våra jakthundar, som suktar efter pajen redan medan matlagningen pågår. Beräkna alltså pajen så, att det blir en portion åt dem också.
Hundar älskar som känt kök och matlagning!
Det är enkelt att göra varianter på den här pajen. Fyllningen kan varieras efter tycke och smak med exempelvis bacon och trattkantareller. Varför inte experimentera med färskost och dippar? Färsen kan göras på kött av viltfågel om kocken så önskar. Shepherd’s pie är en härlig viltpaj som passar utmärkt när det väntas gäster. Och naturligtvis på familjens middagsbord.
Degen
200 g kokt potatis eller fryst potatismjöl
200 g smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Smält smöret. Rör ihop den finfördelade potatisen, det mjuka smöret och vetemjölet (med bakpulvret färdigt irört). Ställ degen i kylen och fortsätt med fyllningen.
2/3 av degen går till locket och 1/3 till dekorationerna.
Fyllningen
cirka 600 g malet älg- eller hjortkött
peppar
salt
persilja
1 msk lökpulver eller en stor lök
(trattkantareller går också bra)
1 burk (250 g) Forsfararens rökta bacon & dipp
1 dl matgrädde
Bryn köttfärsen. Krydda efter tycke och smak, och rör ihop. Tillsätt matgrädden och Forsfararen. Rör ihop. Häll smeten i formen. Ta degen ur kylen och kavla ut den på bakplåtspapper till samma form som formen. Spara ungefär 1/3 av degen till dekorationerna. Lägg med hjälp av bakplåtspappret degskivan ovanpå köttfärssmeten. Dekorera. Ställ ugnen på 225 grader och baka i ungefär 30 minuter.