Kuvassa hetitappavan minkinpyydyksen suuaukon koko on rajattu 6 cm. Lain mukaan suuaukon läpimitta saa olla enintään 8 cm.

Pienpetojen pyyntiä koskeva rauta-asetus uudistuu

Metsästysasetuksen päivityksen myötä pienpetoraudoille tulee lainsäädännöllinen vaatimus suojakotelolle sekä maksimissaan 8 cm sisäänmenoaukolle.

Kuva Ville Kankare
Julkaistu17.10.2022

Valtioneuvosto hyväksyi 6.10.2022 metsästyslain 10 § pykälän asetuksen muutoksen metsästysrautojen käyttämisestä. Uusi asetus tulee voimaan 1.12.2022, joten vanhat pyydykset tulee olla tämän jälkeen olla muutettu uuden asetuksen mukaisiksi tai ottaa pois käytöstä.

Riistanisäkkäistä asetus koskee näätää, hilleriä, kärppää ja oravaa. Asetus koskee myös haitallisia vieraslajeja, joihin sovelletaan lakia rauhoittamattomien eläinten pyydystämisestä ja tappamisesta. Asetus koskee näin ollen myös minkkiä.

Suurin asetuksen tuoma muutos entiseen koskee suojakoteloa ja kotelon sisäänmenoaukon kokoa. Näiden eläinten pyynnissä hetitappavat raudat on sijoitettava suojakoteloon, jonka suuaukon läpimitta saa olla enintään 8 cm. Läpimittarajoitus koskee kaikkia reiän muotoja. Esimerkiksi nelikulmaisessa suuaukossa, aukon koko ei saa ylittää 8 cm myöskään kulmasta kulmaan mitatessa.

Asetuksen astuessa voimaan 1.12.2022 ovat kaikki edellä mainittujen eläinten pyydystämisessä käytettävät rautapyydykset laittomia, mikäli ne eivät täytä uuden asetuksen vaatimuksia. Omat rautakotelot kannattaa ottaa heti käsittelyyn ja muuttaa asetuksen mukaisiksi.

Vanhat rautakotelot päivitykseen

Harvassa tapauksessa asetuksen päivittäminen tarkoittaa vanhojen pyydysten romuttamista. Asetuksenmuutos kannattaa hyödyntää vanhojen ja jo huonokuntoisten suojarakenteiden uusimiseen. Mikäli suojakotelon uusimisen tarvetta ei ole, voi pyydyksiin tehdä 8 cm suuaukolla olevat päätylaput. Päätylaput ruuvataan isompien suuakkojen päälle rajoittimiksi. Tällä keinolla pyydysten päivittäminen onnistuu helposti ja edullisesti.

Taustalla rautakarhut

Pyyntirautoja käsittelevän metsästysasetuksen päivitystarve sai alkunsa rautojen kieltoa ajaneesta kansalaisaloitteesta ja mediassa paljon huomiota saaneista rautakarhu-tapauksista, joissa karhu oli jäänyt tassustaan kiinni pyydykseen. Suositus ja ohjeistukset rautojen suojakoteloista ja suuaukon rajaamisesta ovat kuitenkin olleet olemassa jo pitkään. Nykyinen asetuksen päivitys tuo pienpetorautojen oikeaoppiseen käyttöön selkeyttä ja helpottaa valvontaa.