Nikkaroi minkkiraudalle lautta

Vedessä liplattava kelluva rautalautta on hyväksi todettu keino minkin pyyntiin. Vielä ehdit rakentaa omasi pyyntiin ennen kesän poikueaikaa.

Kuva Tero Salmela
Julkaistu15.2.2023

Hetitappaville raudoille on usein hankala löytää hyvää paikkaa. Kevättulvan aikaan rantaviivaan asennetut raudat ovat pian kaukana rantaviivasta ja jäävät heinikon peittoon, jolloin ne vaativat uuden sijoittelun ennen syksyä. Liian alavalle paikalle viritetyt raudat puolestaan jäävät helposti veden alle tulvan yllättäessä.

Kelluva rautalautta voi olla yksi ratkaisu ongelmaan. Lautalla raudat ovat aina siellä missä minkit, ja rantaviivasta hieman irti olevissa raudoissa on pienempi riski sivusaaliille. Ei muuta kuin kokeilemaan ja kehittämään sopivaa lauttaa omille minkinraudoille.

Videolla vinkkejä kevyen, suhteellisen edullisen ja helposti rakennettavan sekä purettavan rautalautan tekoon:

Nappaa myös nämä tärpit kelluvan lautan käyttöön

  • Minkit kulkevat pitkin ojia. Kokeile sijoittaa kelluva lautta ojien kulmaan, huippuluokan pyyntipaikalle.
  • Lautta kannattaa vetää talveksi kuiville. Kevätaurinko sulattaa rannalla olevan lautan nopeasti ja sen saa takaisin pyyntiin. Veteen jätetty lautta saattaa jäädä lumikerroksista muodostuneen jään sisään.
  • Rautoja kannattelevan laudan alle voi laittaa kaksi ponttonia, jolloin painavakin rautalaatikko pysyy vedenpinnan yläpuolella.

Muista, että suojakotelon suuaukon läpimitta saa nykyisin olla enintään 8 cm.