Vargpatrullen hjälper ortsborna i vargreviren
Även om vargpatrullens huvuduppgift är att bekämpa grova jaktbrott så består duons arbete i stor utsträckning av att träffa ortsbor och förebygga skador.
Vargpatrullen består av en polis och en jakt- och fiskeövervakare på Forststyrelsen och har två lärorika år bakom sig. Patrullen är ett unikt försök där två olika myndighetspersoner tillbringar fem år i samma bil.
– Syftet med försöket, som fungerar inom projektet VargLIFE, är att öka myndigheternas möjligheter att hantera ett svårskött fält, berättar kriminalöverkommissarie Harri-Pekka Pohjolainen på Östra Finlands polisinrättning.
Patrullens huvuduppgift är att bekämpa grov jaktbrottslighet. Den ska genom riktad övervakning förebygga och avslöja olagligt dödande av stora rovdjur.
– Vi koncentrerar övervakningen till områden där vi vet att det finns vargar och att de orsakar konflikter, förklarar Pohjolainen.
Överraskande mycket träffar med ortsbor
Pohjolainen har 34 års erfarenhet av polisarbete. Under de två år som vargpatrullen hittills har jobbat så finns det bara en sak som har överraskat honom, nämligen hur stor del av patrullens arbetstid som går till att träffa ortsbor.
Ortsbornas bekymmer varierar med årstiderna. När snön ligger håller vargbesöken vid hus patrullen sysselsatt. På sommaren handlar jobbet ofta om att undersöka skador som vargen har vållat.
Allt emellanåt inkluderar attackerna en uppskakad djurägare. Så fort ägaren har lugnat sig inleder patrullen utredningen och granskar bland annat spåren.
– I allmänhet blir vi väldigt sansat mottagna på gårdarna. Personer som ställer till med dramatik
brukar vara någon annan än den som de facto har blivit utsatt, berättar jakt- och fiskeinspektör Tobias Peura.
Vargpatrullens arbete inom VargLife-projektet fortsätter i tre år till. Mängder kontakter från allmänheten förväntas bli ännu större.
– Folk har märkt att patrullen faktiskt kan hjälpa, sammanfattar Pohjolainen.
Vargpatrullens verksamhet i siffror
- 406 kontroller av jaktkort och vapentillstånd
- 61 fiskeövervakningar
- 17 brottsanmälningar enligt strafflagen 48 §
- 12 andra brottsanmälningar
- 41 bötesförfaranden och böter för trafikförseelser
- 589 fordonskontroller
- 355 blåsprov
- 26 utryckningar i glesbygd