Eräpartio keräsi suden DNA-näytteen SusiLIFE-hankkeen toimittajien susipäivillä Lieksassa.

Eräpartio susireviirien asukkaiden apuna

Vaikka eräpartion päätehtävä on vakavan metsästysrikollisuuden torjunta, koostuu kaksikon työ paljolti paikallisten ihmisten kohtaamisesta ja vahinkojen ennaltaehkäisystä.

Kuva: Markku Pirttimaa
Julkaistu5.11.2021

Poliisin ja Metsähallituksen erätarkastajan muodostamalla eräpartiolla on takana opettavaiset kaksi vuotta. Partio on ainutlaatuinen kokeilu, jossa kaksi eri viranomaista istuu viisi vuotta samassa autossa.

– SusiLIFE-hankkeen mahdollistama kokeilu on omiaan kasvattamaan viranomaisten mahdollisuuksia hoitaa haastavaa kenttää, kertoo Itä-Suomen poliisin rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen.

Partion kärkitehtävä on torjua vakavaa metsästysrikollisuutta. Kohdennetun valvonnan keinoin pyritään ennaltaehkäisemään ja paljastamaan suurpetojen laitonta tappamista.

– Valvonta keskitetään alueille, jossa tiedetään olevan susia ja niiden aiheuttavan konflikteja, Pohjolainen sanoo.

Paikallisten kohtaaminen on yllättänyt

Pohjolaisella on 34 vuoden kokemus poliisin tehtävistä. Eräpartion kaksi vuotta kestäneellä taipaleella vain yksi asia on yllättänyt hänet: kuinka paljon partion työajasta kuluu paikallisten asukkaiden kohtaamiseen.

Paikallisten huolenaiheet vaihtelevat vuodenajan mukaan. Lumiseen aikaan susien pihavierailut työllistävät eräpartiota. Kesällä on usein kyse suden aiheuttamien vahinkojen tarkastamisesta.

Välillä vahinkotapauksissa vastassa on järkyttynyt eläimen omistaja. Tilanteen rauhoituttua alkaa tapahtumien selvittäminen muun muassa jälkiä tarkastamalla.

– Lähtökohtaisesta vastaanotto tiloilla on ollut hyvin neutraalia. Usein vahinkoon dramaattisesti suhtautuva on joku muu kuin itse vahingon kärsijä, erätarkastaja Tobias Peura kertoo.

Eräpartion työ SusiLIFE-hankkeessa jatkuu seuraavat kolme vuotta. Kansalaisten yhteydenottojen määrän odotetaan yhä kasvavan.

– Ihmiset ovat huomanneet, että partio pystyy jeesaamaan, Pohjolainen tiivistää.

Eräpartion toiminta lukuina

  • 406 metsästys- ja aselupatarkastusta
  • 61 kalastuksenvalvontaa
  • 17 rikosilmoitusta RL 48§
  • 12 muuta rikosilmoitusta
  • 41 sakkomenettelyä ja liikennevirhemaksua
  • 589 ajoneuvotarkastusta
  • 355 suoritettua puhalluskoetta
  • 26 hälytystehtävää harva-alueilla