Paniikkiperunareseptin on nimennyt entinen tyttöystäväni, koska ensi­treffeillä pyysin häntä kokkaamaan ja häntä kuulemma niin kovin jännitti.
Ruoka

Vildsvin recepter

BILDER Elina Himanen
Publicerad18.3.2020

Som tidningen Jägarens viltkock huserar Top Chef-vinnaren, ”mister naughtybrgr” Akseli Herlevi. Han är inbiten jägare och trollar fram recept till viltdelikatesser som får snålvattnet att rinna.

Följ Akseli Herlevi på Instagram @akseliherlevi

 

Revbensspjäll av vildsvin med panikpotatis 

För fyra personer

Se här någonting fantastiskt att grilla, varför inte på sommarfesten? BBQ-såsen kan du göra mera av på samma gång eftersom den håller bra i kylen. Det här sättet att först göra köttet överstekt i vatten och därefter grilla det passar för nästan alla kroppsdelar och är därför nyttigt att prova på och lära sig! I stället för vatten i grytan går det i princip bra med olja eller fett av svin eller anka. Då kallas tillagningssättet confit.

1 kg vildsvinssida med eller utan ben

2 dl HP-sås

1 dl mörk sirap

1 dl coladryck

4 st vitlöksklyftor, skalade och finfördelade

2 msk färska timjanblad

2 msk liquid smoke rökarom

400 g fasta potatisar, tvättade och klyftade

2 st vitlöksklyftor, skalade och finfördelade

4 msk olivolja

2 tsk malt ostkummin

2 dl osmaksatt yoghurt

Salt och peppar

Lägg vildsvinssidan i en ugnsfast gryta eller kastrull och tillsätt vatten tills köttet är helt täckt. Krydda vattnet med salt och ställ på spisen för att värmas. Lägg locket på när vattnet är hett och ställ i ugnen på 120 grader i 5-6 timmar eller tills köttet är helt genomkokt.

Ta kastrullen ur ugnen och låt den svalna i rumsvärme i cirka en halv timme. Lyft köttet till ett annat kärl, försiktigt så det inte faller i bitar. Ställ köttet i kylskåpet över natten för att svalna och bli fastare.

Ta en liten kastrull och tillsätt HP-såsen, coladrycken, sirapen, liquid smoken, den finfördelade vitlöken och timjanen. Koka blandningen på låg värme tills den har tjocknat en aning.

Ta en stor bunke och blanda i olivoljan, den finfördelade vitlöken, hälften av det malda ostkumminet och strö salt och peppar över. Tillsätt de tvättade och klyftade potatisarna och rör ihop med omsorg. Stjälp ut potatisarna på en ugnsplåt med bakpapper och ställ i ugnen på 180 grader i 20 minuter eller tills potatisarna är färdiga.

Ta en liten bunke och tillsätt den osmaksatta yoghurten och resten av ostkumminet. Låt dra i minst 15 minuter i kylen.

Ta köttet från kylen och grilla på het grill – skvätta på BBQ-sås emellanåt – tills köttet har blivit varmt och såsen har fastnat på ytan av köttet och karamelliserats. Servera köttet med panikpotatisarna och kummin­yoghurten.

Pulled Pork Burger

För fyra personer

Meningen med det här receptet är att visa att man kan laga mera överstekt kött på en gång och använda det också på ett annat sätt. Dessutom hindrar ostskivorna som fått smälta på semlornas snittytor att semlorna blir för fuktiga. Här handlar det nämligen om en rätt saftig burgare!

4 st Vasa Naughty BRGR-semlor

8 st cheddarostskivor

600 g överstekt vildsvinskött, helst ­nacke (se receptet för vildsvinsribs)

2 dl BBQ-sås (se receptet för vild­svinsribs)

2 dl chilisurkål

2 dl färsk rödkål i strimlor

¼ knippe färsk finfördelad koriander

2 dl Naughty BRGR Kimchi Mayoa

Riv det överstekta köttet i små bitar och värm det i stekpanna på låg värme. Tillsätt BBQ-såsen och låt köttet dra i sig smakerna och bli saftigare i 5-10 minuter. Ta en bunke och rör ner chilisurkålen, rödkåls­strimlorna och den finfördelade koriandern.

Stek semlorna i ugn i 180 grader i 2-3 minuter. Lägg därefter cheddarskivorna på semlornas snittytor och värm dem i en minut till i ugnen så att osten smälter. Ta semlorna ur ugnen och sätt ihop burgarna med ingredienserna
i receptet och njut!