SRVA skapar exakta data om viltolyckor

Informationen som storviltsassistansen (SRVA) samlar in höjer säkerheten i trafiken, preciserar uppskattningarna av viltstammarna och underlättar handläggandet av ansökningar om jaktlicenser och dispenser.

Text Reima Laaja och Mirja Rantala

Publicerad7.3.2025

SRVA är en verksamhet som organiseras av jaktvårdsföreningarna, där frivilliga jägare bistår polisen vid konflikter med storvilt och viltolyckor. Till de typiska SRVA-uppdragen hör att efter viltolyckor spåra skadade hjortdjur och vildsvin, och att avskräcka stora rovdjur från bebyggelse. Verksamheten bygger på avtal mellan polisen och jaktvårdsföreningarna, och viltförvaltningslagen.

SRVA-jägarna uträttar ett enormt arbete; de bokför årligen mellan 14 och 15 tusen fall där de hjälper polisen. Majoriteten av uppdragen, ungefär 13 000, handlar om trafikolyckor med hjortdjur. Uppdragen som handlar om stora rovdjur uppgår till cirka 200 om året.

Artikeln fortsätter efter annonsenartikeln fortsätter

Ett uppdrag inleds med ett alarm

Ett uppdrag för storviltsassistansen börjar med att polisen ringer jaktvårdsföreningens SRVA-kontaktperson. Därefter åker en jägare iväg för att sköta uppdraget. Det kan handla om eftersök på ett trafikskadat djur där jägaren ska bedöma situationen och avgöra om han ska avliva djuret. SRVA-jägaren avslutar uppdraget genom att anteckna det i tjänsten Oma riista.

Exakta data skapar säkerhet i trafiken

Sedan 2017 antecknar SRVA-jägarna informationen som de samlar in i tjänsten Oma riista. Detta har gett oss exaktare data om trafikolyckorna med hjortdjur; antal, plats och tid. Tack vare det öppna gränssnittet är informationen tillgänglig också för andra som behöver den.

Informationen som SRVA-jägarna samlar in har inneburit en betydande uppgradering för statistikföringen av viltolyckor. Detta hjälper oss att rikta viltstängsel, varningsmärken och andra åtgärder för trafiksäkerheten till de rätta platserna. Bland annat går vi allt emellanåt igenom vägsträckorna med varning för hjortdjur tillsammans med väghållaren och vi använder oss då av SRVA-informationen.

Data för jaktplaneringen

Informationen som storviltsassistansen samlar in kommer till användning också när vi uppskattar storleken på viltstammarna och planerar avskjutningen. Med hjälp av SRVA-materialet kan vi dessutom sätta exaktare siffror på mortaliteten bland djuren.

Materialet används också vid handläggandet av ansökningar om jaktlicens för älg och vitsvanshjort. Viltcentralen kan till exempel bevilja fler licenser för områden med många viltolyckor.

Informationen som SRVA-jägarna bokför om avskräckning av stora rovdjur utgör likaså ett värdefullt material. Antalet avskräckningar och uppdragens typ hjälper oss att bedöma huruvida det är befogat att med en polisorder avliva ett problematiskt rovdjur.