Vargens skyddsstatus mildrades i Bernkonventionen
På förslag av EU ändrades vargens skyddsstatus i december i Bernkonventionen. Lindringen av skyddsstatusen utgör en historisk omläggning av riktningen på europeisk och EU:s naturskyddspolitik.
Bernkonventionen är en konvention om skyddet av europeiska vilda växter och djur, och deras livsmiljö. Det handlar alltså om ett avtal med större omfattning än EU, men som även binder unionen. Konventionen kom till 1979 och då klassades de stora rovdjuren som strikt skyddade arter.
EU:s naturdirektiv kom till 1992. I enlighet med Bernkonventionen blev de stora rovdjuren strikt skyddade och placerades i bilaga IV. EU kan därför inte införa ändringar i naturdirektivets bilagor innan skyddsstatusen ändras i Bernkonventionen.
När EU hade lagt fram förslaget stod det klart att EU:s 27 medlemsländer skulle rösta för förslaget på decembermötet. Men för att Bernkonventionen ska godkänna beslutet krävs det kvalificerad majoritet, vilket betydde att EU:s röster inte skulle räcka till för ett jakande beslut. Därför har vårt utrikesministerium sedan i somras försökt påverka de övriga länderna på diplomatisk väg för att de också skulle rösta för EU:s förslag.
Slutligen röstade följande icke-EU-länder för förslaget: Andorra, Armenien, Georgien, Island, Liechtenstein, Moldavien, Norge, Nordmakedonien, Serbien, Schweiz och Ukraina. Emot röstade Albanien, Bosnien-Herzegovina, Monaco, Montenegro och Storbritannien. Rösterna föll alltså klart för en ändring med 38 mot 5.
Ändringen träder i kraft den sjunde mars i år. EU-kommissionen meddelade att EU därefter kan införa ändringen i naturdirektivets bilagor. Kommissionen kommer alltså att föreslå ändringen i lagstiftningen och EU-parlamentet och rådet kommer att godkänna den.
Kommissionen meddelar att ändringen ger medlemsländerna mera flexibilitet vid förvaltningen av vargstammen. Vilket sannerligen behövs! Men vargen är fortsättningsvis en skyddad art, vilket betyder att skydds- och skötselåtgärderna som medlemsländerna vidtar fortsättningsvis ska nå och bevara en gynnsam skyddsnivå.