EU-kommissionen föreslår förbud och begränsningar för sjöfågeljakten
Här i vårt land har det redan länge gått utför för många sjöfåglars häckande stammar.
2022 tillsatte EU-kommissionen därför en arbetsgrupp för att utreda hur de här arter kunde återhämta sig, kallad Task Force on the Recovery of Bird Species. Arbetsgruppen har i uppgift att ta fram åtgärder för att de nedåtgående jaktbara arterna i fågeldirektivets bilaga II ska kunna återhämta sig.
I synnerhet för flyttfåglarna är det motiverat med en granskning över statsgränserna eftersom jakttrycket utmed flyttvägen i sin helhet kan vara för stort.
Jaktkvoterna för de flyttande fåglarna har inte tidigare fördelats mellan medlemsstaterna med stöd av fågeldirektivet, utan regleringen av jakten har skötts av de enskilda medlemsstaterna, var för sig.
I juni lade kommissionen överraskande fram ett förslag på arbetsgruppens möte enligt vilket jakten på bläsand och brunand skulle vara förbjuden i samtliga medlemsstater tills man har tagit fram mekanismer för hur en flexibel jakt ska regleras. Dessutom skulle avskjutningen av skedand och stjärtand minskas med 50 procent från det nuvarande tills nödvändiga data är insamlade och analyserna gjorda för att säkerställa att jakten är hållbar. Men det här kan ta många år.
I skrivande stund har Finland inte fattat något beslut om sin officiella ståndpunkt i frågan.
Beklagligtvis har behovet av en begränsning av jakten inte kommit som någon överraskning. Även tidigare har det beretts begränsningar för jakten på sjöfåglarna med negativ utveckling. För bland annat brunanden har jakten varit förbjuden i sju år. Sedan i fjol är det också förbjudet att jaga sothöna.
I fjol föreslog en arbetsgrupp tillsatt av jord- och skogsbruksministeriet att jakten på simänder skulle begränsas med 50 procent. Men jakten kan begränsas på flera olika sätt. En majoritet i arbetsgruppen stödde en begränsning av användningen av föda som lockmedel. Det vill säga att i praktiken avsluta jakten med spannmålsutfodring, samt avskjutningskvoter.