Valpliv i stan
Har du någonsin funderat på att ta en jakthund med dig till stan? Vi, min sambo och jag, beslöt att ge den här helgalna tanken en chans.
Vår helgalna idé består av en norsk gråhund vid namn Mukka, som nu lever mitt i Tammerfors. Hon är snart fyra månader gammal. Men vad krävs det då för att fröken Mukka ska växa upp till en väluppfostrad stadshund?
Hundskolan startar direkt
De gamla golvbrädorna i vår etta började klaga så fort de fick syn på valpen, så vi beslöt självfallet att börja med att göra Mukka rumsren. I stadsmiljö tillkommer ju svårigheten att det inte går att öppna ytterdörren och schwisha ut valpen, som vi gjorde hemma på landet. Smärre kisspölar har ändå inte hållit oss vakna på nätterna. Men att göra en valp rumsren i stan kräver ändå robusta nerver av husse och matte.
Vår valp avviker inte från den typiska norska gråhunden, åtminstone inte beträffande sin dominanta karaktär. Mukka är Envis med stort E. Därför började vi med den grundläggande lydnaden så fort vi hade fått henne. Det viktigaste som en jakthund ska kunna är inkallningen. Den måste vara säker och villkorslös. Så vi har övat på alla möjliga ställen där det har varit tryggt att låta henne vara okopplad.
Målmedveten hundskola
Speciellt knepigt har det varit med tjurskalliga Mukka att få henne att lyda inlärda kommandon och göra som vi lärt henne. Vi har inlett hundskolan i den enkla ändan och skruvat upp svårighetsgraden efter hand. Men ibland går också det knackigt. För det mesta är en älghund mera intresserad av allting runt omkring än av matte och husse.
För att husse och matte ska vara det intressantaste har vårt primära mål under valptiden varit att skapa kontakt. För att hundskolan ska kunna avancera till livligare omgivningar måste valpen själv söka kontakt med oss. Vi började enkelt på det viset, att vi sökte ögonkontakt samtidigt som vi sade hennes namn. Som belöning får hon en godbit eller en leksak, så att kontakten innebär någonting trevligt. Det här begrep vårt matvrak till valp på direkten.
Att ta en älghund med sig till stan innebär också fysisk aktivitet i stora mängder. För oss betyder det en vardag med massor av promenader i koppel. Annars skulle vårt energiknippe till valp ta över hela ettan eller göra livet surt för vår vorsteh. Men också koppelpromenader kan vara prövande om Mukka inte uppför sig. Här har kontaktövningarna hjälpt allra mest. Att hon lär sig söka kontakt gör koppelpromenaderna så mycket trevligare.
Om Mukka har blivit väldigt intresserad av en annan hund eller person har vi påkallat kontakt och gett en godbit. Den bakomliggande tanken är att hon ska lära sig att kontakten är viktigare än allt annat runt omkring. Vilket förstås kräver att belöningen är trevligare än störningen! Det här är det jobbigaste kapitlet i hundskolan!
”Världen är full av förunderliga ting”
Den största skillnaden mellan att hålla hund i stan och på landet är världen runt omkring som hunden möter varje dag. Därför har vi medvetet tagit valpen med oss till olika ställen. Vilket i klartext betyder tunnlar, hissar, galler, brunnslock, spårvagnar, kafeer, tåg, rulltrappor och den skrämmande, ekande korridoren här i huset. Alltså allt tänkbart som en vuxen stadshund kan råka ut för.
Den systematiska hundskolan för en hundvalp måste vara minst dubbelt så systematisk i stan. Vilket kräver uthållighet, listighet, tid och massor av upprepningar för att den lilla jakthunden i vardande ska kunna hantera allt detta. Självfallet är det också viktigt med studiebesök på det blivande jobbet, alltså i skogen. Staden är en krävande miljö, men det är helt klart värt besväret för alla kommande älgjakter.