Bild: Tero Salmela

Spot & Stalk – aktiv jakt

Jaktformen Spot & Stalk, alltså ”upptäck och smyg”, handlar om att leta efter ett vilt och upptäcka det på avstånd för att därefter försiktigt smyga sig fram till en lämplig plats för det fällande skottet. Beroende på valet av vapen och terrängen kan jakten vara enkel och okomplicerad eller ett spännande och långt smyg för att komma nära.

Text och bilder Antti Saarenmaa

Publicerad5.9.2023

Ute i stora världen är Spot & Stalk en vanlig jaktmetod. Den är särskilt vanlig i låglänta och kuperade landskap som stäpp och savann, där viltet fritt kan förflytta sig långa sträckor och det finns gott om svängrum.

På samma sätt passar jaktformen också här hemma i Finland; på de öppna vidderna i norr och åkerslätterna i söder. På platser med begränsad sikt passar spot & stalk också för jägare med jaktbåge eller hagelgevär.

En typisk situation. Hur tar man sig till en lämplig plats för det fällande skottet med så många ögonpar på åkern?
Spelet är förlorat, åtminstone för ansmygningens del.

Finns tid för kikarspaning

Jaktformen bygger på att jägaren upptäcker viltet på långt håll och kan smyga sig närmare utan att bli upptäckt. Det är ju mycket svårare att närma sig ett vaksamt djur än ett som betar fridfullt. Därför inleder man spaningen på ett så långt avstånd att det inte finns någon risk för att skrämma djuret.

Vid spaning på långt håll kan inte ens den mest skarpsynta jägare få syn på ett djur som vilar bland buskar och snår, inte utan en kvalitetskikare. Det är alltså klokt att satsa på optiken. Spana utan att göra dig någon brådska innan du börjar smyga. Observera viltet och omgivningen kring djuret tills du har ett grepp om helheten och kan planera rutten framåt.

På en rörlig jakt är det nödvändigt med kvalitetsoptik och avståndsmätare.

Vinden och terrängen

Ansmygningen görs alltid i motvind eller sidovind. Jägaren förbereder ansmygningen genom att studera hur vinden rör sig utmed den tilltänkta rutten och noterar terrängens former. Höjder, berg och skogsholmar påverkar vindens framfart och kan för ett ögonblick få den att blåsa åt motsatt håll.

En måttlig vind är jägarens vän. Vid vindstilla väder kan vinden virvla och blåsa jägarens doft rätt i nosen på viltet. En frisk vind håller i regel stabil kurs utan att hitta på överraskningar.

Men jägaren ska inte bara hålla ett öga på vinden utan också på ansmygningsrutten och välja den så att han (eller hon) håller sig skymd för viltet. Håll alltså hela tiden någonting som skymmer mellan dig och viltet eller övergå till att krypa på alla fyra på marknivå. Det räcker med att klanta sig en enda gång för att skrämma djuret och avsluta jakten innan den ens har börjat. En lyckad ansmygning kräver med andra ord förutseende och ett antal lyckade val efter varann.

Ett landsbygdslandskap i morgondimma och vindstilla är en härlig upplevelse, men att smyga utan vind är desto svårare.
Talkflaskan är ett utmärkt hjälpmedel om vinden är svag med oklar riktning.

Håll koll på det övriga viltet

Det viktigaste för jägaren är att inte skrämma det utsedda viltet. Därför måste han (eller hon) också vara uppmärksam på djuren runt omkring. En skrämd vitsvanshjort ute på en åker drar med största sannolikhet med sig de övriga hjortarna när den studsar iväg med vit varningsflagg hissad i aktern.

Ansmygningen ska alltså göras med hänsyn till alla de andra djuren runt omkring, vilket i värsta fall gör smygandet till en verklig prövning. En gåsflock är ju inte heller tyst när den brakar upp från en åker!

Spot & Stalk krävande för alla sinnen

Ansmygningen mot ett vilt som jägaren har upptäckt på långt håll är krävande för alla sinnen. Den kräver fortlöpande beredskap, reaktioner, förmåga att lägga om planerna, observationer och beslut.

Dessutom är den här jaktformen aktiv och rörlig, vilket ofta är det mest givande. Men man lyckas inte alla gånger. Efter hand som smygningen framskrider och skjutplatserna avlöser varandra måste jägaren oavbrutet vara uppmärksam på kulfånget och känna sitt jaktvapen.

Spot & Stalk är en kombination av observationer, spaning och aktiv framåtanda där jägaren med sitt kunnande och sina beslut smyger sig in på ett vilt. Valet av vapen avgör vilken terräng du kan jaga i.

Spot & Stalk är en vanlig jaktform i Nordamerika där man jagar björn, älg, wapiti och hjort, främst i öppna böljande landskap. Samma förutsättningar och terrängtyper för exempelvis älgjakt finns också hos oss, i norra Finland.
För det här mufflonfåret blev det stopp efter en ansmygning i flera etapper i ett tjeckiskt landskap med gräsbevuxna branter.

 

Vilka erfarenheter har du av jaktformen ”upptäck och smyg”? Berätta i kommentarsfältet!

Subscribe
Notify of
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit