De 30 platserna på jaktsöndagen för damer fylldes på ett ögonblick och ännu fler hade velat delta.

Samarbete är styrka

I våras planerade och arrangerade tre jaktföreningar i Egentliga Finland för första gången någonsin i deras historia ett evenemang för kvinnor, närmare bestämt en söndag för kvinnor som jagar.

Text Maarit Krug

Publicerad6.9.2024

Uppslaget till evenemanget föddes på typiskt finskt vis i dambastun när medlemmarna i föreningen för bågjägare i Egentliga Finland, Varsinais-Suomen Jousimetsästäjät ry, bastade. Ordförande Henna Juntunen engagerade därefter föreningarna Kosken T.l. Eränkävijät och VarsiNaiset Eräladyt att delta i arrangemanget.

Beträffande erfarenheterna och kunskapsnivån låg deltagarna i jaktsöndagen på varierande nivåer, så det gällde att ur jaktens vidsträckta helhet skapa en intressant och för samtliga deltagare givande dag. De tre föreningarnas samarbete bar frukt och varje förening bidrog med sitt kunnande till programmet.

Henna Juntunen instruerar Leena Paavola i bågskyttets grunder.
Nikolas Taalikka på företaget Suomen Ase ja Retkeily instruerade i vapenhantering och förevisade gevär som var särskilt lämpliga för damer.

Vapen och tillvaratagande av det fällda viltet

De tre slagen av skytte (hagel, studsare och jaktbåge) bildade kärnan i dagen. Under söndagens lopp fick deltagarna både titta och prova på olika skjutvapen och pilbågar, med både externt yrkesfolk och medlemmar i arrangörsföreningarna som instruktörer. För flera av deltagarna var det första gången någonsin som de höll ett gevär i händerna medan det för andra var den första gången som de fick skjuta sönder en lerduva. Gevären och skyttet intresserade och deltagarna önskade sig för framtiden ännu mera kunskap och undervisning om säkerheten vid vapenhantering och skytte.

Hållbar utveckling och etisk jakt ligger de jagande kvinnorna varmt om hjärtat. De respekterar det fällda viltet och vill ta det till vara så noga som det bara går. Tuula Vainio-Syrjälä visade med en video hur man tar ur och flår ett fällt djur medan Eräladyt hade ställt fram exempel på hur delar av djuren kan vidareförädlas. Framlagt till beskådande fanns vackra smycken, ett gevärsfodral av hjortskinn, älgskinnshandskar, en hatt med mårdhundspäls och en shamantrumma av hjortskinn.

Maiju Tuomikoski demonstrerade hur man gör naturlig tvål av hjortfett.
Några exempel på vidareförädling: en shamantrumma, älgskinnshandskar, smycken, tvål…

Viltvård och jakthundar

Petri Passila på Jägarförbundet underströk i sitt föredrag att jakten på de små rovdjuren utgör en viktig del av jakten som helhet. Han berättade också om projektet som han leder, Mökkiläiset vieraspetopyyntiin, som alltså handlar om att engagera folk med sommarstuga i jakten på de främmande rovdjuren. Dessutom fanns fällor av olika slag till beskådande.

Även jakthundarna – dessa jägarnas bästa vänner – var givna en plats i programmet. På plats fanns bland annat en släthårig vorsteh, en drever, en barbet och en labrador retriever med sina förare, och deltagarna ställde mängder av frågor om hundarna.

Under söndagen presenterades också storviltsassistansen SRVA och demonstrerades hur en hund arbetar vid eftersök på ett skadat djur.

Ett samprojekt

Utmärkt planering och ett tjugotal talkojobbare garanterade att dagen blev en succé.

Det glada sorlet av röster hördes hela dagen, frågan var fri och det fanns ingenting sådant som dumma frågor.

Intressant stoff, intresserade deltagare, engagerade och kunniga instruktörer, och självfallet också god viltmat – se där ingredienserna för en succé! Det är klart som korvspad att det också i fortsättningen kommer att finnas efterfrågan på evenemang som det här, som var ett utpräglat samprojekt.