Maten

Rådjursstek

Text Michael Björklund  Bild Linus Lindholm

Publicerad2.5.2025

Jag är stormförtjust i rådjursköttets möra konsistens och milda smak. Trots den utpräglade viltsmaken tycker jag att rådjurs-köttet påminner om lamm.

1 rådjurslår
½ vitlök
2 gula lökar
2 morötter
2 knippen timjan
3 lagerblad
6 kryddpepparkorn
1 msk tomatpuré
5 dl rödvin
5 dl grädde
1 dl svartvinbärsgelé
salt och peppar

Artikeln fortsätter efter annonsenartikeln fortsätter

Hacka lök och vitlök. Skala morötterna och skär dem i slantar.

Gnid in rådjurslåret med salt och peppar. Bryn köttet i en gryta. 

Tillsätt lök, vitlök och morot i grytan tillsammans med timjan, lagerblad och tomatpuré.

Häll på vinet och låt det koka upp.

Tillsätt vatten, så att vätskan täcker köttet. Låt koka under lock i cirka 1 ½–2 timmar. Köttet är klart när det är enkelt att sticka en kniv genom det.

Ta upp köttet ur grytan och sila av stekskyn.

Gör gräddsåsen genom att du häller skyn i en kastrull och kokar den tills cirka 6 dl återstår. Tillsätt 5 dl grädde i skyn. Koka ner tills konsistensen är lagom tjock. Det går även att reda av såsen ifall det behövs.

Tillsätt en klick vinbärsgelé och mixa såsen så att den blir luftig. 

Skär köttet i skivor. Servera köttskivorna i gräddsåsen.

Potatis- och kikärtsbiffar

Kikärter är en underskattad råvara. Kikärter är på gränsen till lyxigt goda. Dessutom har de en förmåga att binda vätska, vilket ger biffarna en fenomenal konsistens. Potatis- och kikärtsbiffarna är ett bra alternativ till kokt potatis.

400 g kikärter
400 g potatis
2 vitlöksklyftor
½ dl hackad persilja
1 ägg
½ dl maizenamjöl
salt och peppar
smör till stekning

Låt kikärterna ligga i blöt i minst åtta timmar i rikligt med vatten. 

Häll av vattnet och lägg kikärterna i en stor kastrull. Täck med vatten och koka dem mjuka i minst 45 minuter.

Ta kastrullen från plattan och häll bort kokvattnet. Ifall du använder kikärter på burk behöver kikärterna inte blötläggas och kokas.

Koka potatisen.

Hacka vitlök och persilja.

Mixa kikärter, potatis och vitlök i en matberedare. Tillsätt ägg och maizenamjöl. Mixa till en slät massa. Tillsätt persilja och smaka slutligen av med salt och peppar.

Forma biffarna till den storlek du önskar och stek dem i en stekpanna med smör.

Mera om samma ämne