Det uppskattade baspriset på utrustning som köps som ny och som ger en bra start. I handeln finns självfallet både billigare och mycket dyrare grejer. Patronutgifterna hänger på geväret och träningsmängderna. Dessutom går det åt bensinpengar beroende på var man jagar och var man bor.
Ungdomsredaktionen

Nybörjaren i utrustningens prisdjungel

Man hör ofta folk säga att jakten är en dyr hobby. Jag betvivlar påståendets äkthet eftersom jagandet enligt min egen erfarenhet inte alls behöver vara dyrt.

Text och bild Reetta Hokkanen

Publicerad10.1.2022

Gevären, kläderna, tillstånden, kängorna och den övriga utrustningen kostar visserligen, men jag skulle ändå gärna röja i prisdjungeln ur en ung jägares synvinkel. Vad kostar det att börja jaga? Vilka anskaffningar är nödvändiga?

Visst innebär geväret en utgift, men vi ska hålla i minnet att jaktvapnen är oerhört långlivade bara man sköter om dem. Det är inte heller nödvändigt att köpa ett nytt gevär. Inte heller står priset alltid i proportion till kvaliteten på geväret.

Likaså är utbudet på jaktutrustning enormt. Prylar och mojänger finns det så det understa ruttnar. Till den viktigaste basutrustningen hör utöver geväret kläder och kängor som man trivs med. För den som står på ruta ett kan jaktutrustningen kännas som en enorm utgift, men i förhållande till livslängden på grejerna är de faktiskt rätt billiga. Med kvalitet på jackan, byxorna och kängorna kan de hålla i över femton år!

Allting behöver alltså inte köpas nytt. Mycket av utrustningen kan skaffas begagnat bara man avsätter tillräckligt med tid för letandet.

Du behöver inte splitternya jaktkläder eller den finaste hagelbössan för att börja jaga. Själv började jag med pappas gamla gevär och vanliga utekläder. De viktigaste anskaffningarna är jaktkortet, jakträtten och ett gevär man trivs med. Vi kan alltså spräcka prismyten och konstatera att jakten inte alls behöver handla om utrustningsmani och utgifter. Man kommer igång med några hundra euro och ett öppet sinne!

Brukskostnaderna är beräknade så, att utrustningen används trettio dagar under en jaktsäsong. För den som jagar mera blir dagskostnaden ännu lägre.

Mera om samma ämne