Tillsammans med hunden

Kan du ge din hund första hjälpen?

Varje hundägare som jagar bör kunna ge sin hund första hjälpen.

textOlli Kangasbilder Jari Niskanen, Olli Kangas, Eisepure
Publicerad18.3.2020

På en jakt kan det hända missöden av varierande slag. Skärsår och skrubbsår på tassarna hör till de vanligaste skadorna som jakthundar råkar ut för. Var och en som jagar med hund borde därför veta hur han ger sin hund första hjälpen.

Nurmoveterinären Sami Takala har en klinik där han vårdar sällskapsdjur i alla storlekar. Takala är inbiten jägare och hunduppfödare, vilket betyder att han utöver jobbet får praktisk erfarenhet på fältet av jakthundars liv och behov. 

– Även ett litet främmande föremål kan tränga in i tassen och orsaka en livslång skada om inte såret sköts på rätt sätt, berättar Sami Takala.

Stora sår är lätta att upptäcka och man ska ha förbandsmaterial med sig för att kunna sköta sådana.  En hund klagar inte, så husse eller matte måste lägga märka till förändringen i hundens beteende.

– Den viktigaste första hjälpen-kunskapen är att i tid upptäcka att hunden lider eller är skadad. Den som fortsätter jakten med en sjuk hund kan fördärva hela säsongen, påpekar Takala.

Det kan gå ännu värre – hela jakthundskarriären kan äventyras om ägaren i sin iver jagar med en hund som är sjuk.

– Naturligtvis har jag stött på sådana där alltför gåpåiga typer. De borde sansa sig och ge hunden sjukledigt när den behöver det, understryker Takala.

Gasbindor, en förpackning kompresser, vadd för gipsning, självhäftande förband, tejp, klosax, febertermometer för hund, sterilt glidmedel, första hjälpen-medel mot akut diarre, väteperoxid 3 % 100 ml, NaCl ögonskölj 20 ml x 3, medicinsprutor 3 ml & 5 ml, fästingpincett.

Uppdatera första hjälpen-utrustningen och kunnandet

Enligt Sami Takala ska den som jagar alltid ha med sig en första hjälpen-väska. En sådan plockar man enkelt ihop själv, men det finns också färdiga väskor att köpa.

– Jag skulle tro att en färdig väska är både lättare att skaffa och billigare än att köpa allting separat, funderar Takala.

Huvudsaken är att man har med sig den -v-iktigaste utrustningen och både kan och vill använda den när den behövs.

Utöver en uppsättning förbandsmaterial, fästingpincett och ögonskölj ska det i paketet helst också finnas bland annat väteperoxid för att få hunden att spy om den har blivit förgiftad. Var noga med doseringen och håll alltid reda på vad hunden har ätit. Den kan ha svalt någonting vasst som skadar matstrupen ännu mer när hunden spyr upp det. Hunden måste dessutom vara vid fullt medvetande om du tänker få den att spy. 

Skärmdump från undervisningsvideo som visar hur man förbinder ett sår. På bilden veterinär Teppo Heinonen.

Det finns ett utbud av första hjälpen-kurser för hundägare där man får lära sig mera

Var och en av oss hoppas att ens egen hund aldrig ska råka ut för någonting allvarligt, men genom att lära dig ge första hjälpen kan du förbereda dig för olika situationer. Alla kan vi säkerligen förbinda ett enkelt sår, men att kunna ge den rätta hjälpen vid en nödsituation är ingen självklarhet. Dessutom kan såret finnas på ett ställe som är besvärligt att förbinda. På en första hjälpen-kurs får man öva och bli bättre på det här.

På kurserna får hundägarna lära sig vad de själva kan undersöka på sin hund, vilka fysiologiska värden som är normala på en hund, hur man upptäcker ortopediska skador och undersöker hälta. I en bra kurs ingår förstås också vad man ska göra vid en nödsituation, skador och sår, giftiga ämnen, faror för hunden i naturen och akuta sjukdomstillstånd. 

”Ritva” får tänderna granskade. En hund som gnagar på älgben kan bryta en eller flera tänder.

Takala uppmanar var och en som jagar med hund att lära sig sin hunds beteende för att kunna upptäcka eventuella smärtor och skador i tid. På det här viset utvecklar sig inte små förargelser till stora tragedier.

– Men visst råkar också proffs som jagar mycket ut för överraskningar, medger Takala.

En bruten svans gör livet plågsamt för hunden. Det kan därför bli nödvändigt att amputera.

Att amputera är inte att kupera

Somliga veterinärer amputerar inte svansar trots att brottet som syns på röntgenbilden gör livet väldigt plågsamt för hunden.

– Jag tycker det är fel att anta att svansbenet förbenas och växer ihop. Det är plågsamt för hunden och det skulle ofta vara berättigat att amputera, till och med nödvändigt, säger Takala förundrat.    

Kupering av svansar förbjöds i Finland 1996. Takala påpekar att en förkortning av svansen på grund av ett brott är amputation, inte kupering, och det görs av vägande skäl för hundens bästa.