Turvallisuus ensin

Sormi suoraksi!

Aseturvallisuuden neljä ehdotonta sääntöä ovat tärkeitä, mutta nyt puhutaan vain sormesta.

Teksti Tero Kuitunen Kuva Tero Salmela

Julkaistu9.11.2023

Aseet on suunniteltu niin, että etusormella on esteetön pääsy liipaisimelle. Tämä osaltaan aiheuttaa turvallisuusriskin, joka on todellinen. Jokainen pidempään ammuntaa tai metsästystä harrastanut on kuullut tarinoita, joissa ”ase laukeaa itsestään”. Aseet eivät laukea itsestään, joten tarinat ovat lähes aina valetta tai itsepetosta. Jos pamahtaa, käyttäjä laukaisi aseen. Ja tyypillisesti liipaisinsormellaan.

Ongelmaan on ratkaisu, joka on yksinkertainen opeteltavissa oleva tapa. Kun ase otetaan käsiin, etusormi laitetaan suoraksi aseen runkoa vasten. Vasta kun haluttu kohde nähdään tähtäinten läpi ja on tehty päätös ampumisesta, sormi siirtyy liipaisinkaaren sisään. Kun on ammuttu, ensimmäisenä toimenpiteenä sormi siirtyy takaisin aseen rungolle, vaikka kyseessä olisi vain kerran laukeava ase. Vasta tämän jälkeen ase lasketaan alas tai tehdään muita toimenpiteitä.

Harjoittele kunnes et muuta osaa

Jos on tottunut ”roikottamaan” sormea liipaisimella, uuden toimintatavan haltuunotto vaatii tietoista harjoittelua. Pikkuhiljaa, toistojen kautta, siitä tulee toinen luonto, eikä sormen sijaintiin tarvitse kiinnittää suurempaa huomiota. Sormen väärä paikka alkaa tuntua väärältä ja säännön sisäistänyt henkilö pitää sormea suorana, vaikka kädessä olisi akkuporakone tai banaani.

Varmistin voi mennä rikki

Edellä kerrottua ei muuta se, että aseessa on mekaanisia turvaratkaisuja. Aseen varmistaminen on tässä yhteydessä  toissijainen asia. Varmistimet ja virittimet voivat mennä epäkuntoon, joten niihin pitää näin vakavassa asiassa suhtautua terveellä epäilyksellä. 

”Sormi pois liipaisimelta” on yksi aseturvallisuuden neljästä kulmakivestä. Noudata sitä ja vaadi muitakin noudattamaan. Kuten muistakaan säännöistä, siitä ei neuvotella.