Första hjälpen-väskan för en jägare innehåller ett brett sortiment hjälpmedel när olyckan är framme.
Säkerheten framför allt

Första hjälpen-väskan är väl med?

”En olycka kommer alltid oväntat” sägs det, och detta är skäl att hålla i minnet. Men det behövs ingen stor första hjälpen-väska för att kunna sköta det mesta som kan inträffa på en jakt.

Text Kai-Eerik Nyholm

Publicerad7.3.2023

Det vanligaste misstaget som jägare gör när de ska jaga är att tro att den här gången kan de lämna det mesta hemma. Men på varje jakt bör man ha med sig en första hjälpen-väska och en laddad telefon för att kunna ringa efter hjälp.

Undertecknad har i många år laddat första hjälpen-väskan med plåster, förbandsrullar, kompresser, antiseptiska sårdukar, sår- och idrottstejp, idealbindor, värktabletter, tabletter mot diarre, blåsplåster, vacuumpackade tändsticksaskar, kirurgisk skalpell, injektionsnål och säkerhetsnålar. Dessutom tar jag med mig en tourniquet som jag har fått av en vän som är läkare, för att kunna hejda allvarliga blödningar.

I ett reparationskit hittar man sådant som silvertejp, buntband och ståltråd, som är bra att ha om man ska spjäla en arm eller ett ben. Ibland är det livsviktigt att hålla den skadade varm, och för det ändamålet är en överlevnadsfilt bra att ha i packningen. Redskapen för att göra upp eld ska också följa med varje gång.

Glöm inte heller att emellanåt inventera första hjälpen-väskan och ersätta gammalt med nytt.


Skriv en lista

Med erfarenheten lär man sig att ha beredskap för de sannolikaste skade- och olycksscenarierna, men för nybörjarjägare är det bäst att göra upp en lista på allt som ska tas med. En olycka kommer ju som sagt alltid oväntat.

112-appen

Ladda ner 112-appen så att räddningen hittar fort fram.

Mera om samma ämne

Säkerheten framför allt

Ett krånglande gevär utgör en säkerhetsrisk

8.3.2024
Säkerheten framför allt

Både se och synas också på vintern

11.1.2024
Säkerheten framför allt

Sitt säkert uppe i tornet!

5.9.2023