Tee-se-itse

Minkinrauhashajuste

Toimivaa rauhashajustetta voi tehdä helposti sekoittamalla hajua pelkkään parafiiniin, mutta tämän ohjeen lisäaineksilla saadaan geelimäisempi ja jäätymättömämpi tuote.

Teksti ja kuvat Jyri Mononen

Julkaistu8.3.2024

Tuote on valmis käyttöön suoraan pakastimesta ja tarttuu myös liukkaille pinnoille, kuten pyyntirautojen metalliin sekä filmivaneriin. Tulvivilla paikoilla hajustus kestää varmemmin huuhtoutumatta, kun sitä on loukun katossakin. Glyseroli auttaa hajua leviämään myös kovimmilla pakkasilla. Natriumbentsoaatin tehtävänä on estää glyserolia homehtumasta sekä hidastaa rauhaskudosten pilaantumista lämpimällä säällä.

Kun hajuste säilötään pienissä pulloissa pakastimeen, loukkujen hajustaminen onnistuu joustavasti milloin tahansa ja tuote säilyy käyttökelpoisena vuosia. En suosittele muovipulloja, mikäli tarkoitus on säilöä hajustetta pidempään tai mikäli samaa pulloa käytetään useita kertoja uudelleen. Muovipullot eivät ole yhtä tiiviitä ja niissä rauhasen haju tuntuu pidemmän ajan kuluessa sekä eltaantuvan että miedontuvan.

Idea ja ainesosat on lainattu amerikkalaisilta minkinpyytäjiltä, mutta resepti on kokeiluilla jalostettu meikäläisiin oloihin sopivaksi. En uskalla väittää reseptiä ihmeentekijäksi, mutta joko lisäaineiden ansiosta, tai ainakin niistä huolimatta, minkkisaalista on tullut.

Tarvikkeet

  • Hyväkuntoinen naarasminkki (uroksilla on tunnusteltavissa siitinluu ja etäisyys virtsa-aukosta peräaukkoon on reilusti pidempi kuin 1 cm).
  • 2 kpl pakastamisenkestävää 50–100 ml lasipulloa patenttikorkeilla
  • Parafiiniöljyä
  • Glyserolia, vähintään 85-prosenttista, saatavana apteekeista
  • Natriumbentsoaattia. Marjojen ja hillojen luontainen säilöntäaine, saatavana jauheena ruokamarketeista.

Valmistusohje

Täytä lasipullot lähes puolilleen parafiiniöljyä.

Irrota minkin anaalirauhaset ja tiputa kumpaankin pulloon yksi. Murskaa rauhaset öljyn sisällä esimerkiksi puukapulalla. Usein hajua irtoaa aivan riittävästi, vaikka rauhanen olisikin lähes tyhjä nesteestä.

Lisää kumpaankin pulloon noin teelusikallinen natriumbentsoaattia ja sekoita hyvin.

Täytä pullossa oleva tyhjä tila glyserolilla ja sekoita.

Jätä pullo muutamaksi tunniksi huoneenlämpöön ja sekoita useita kertoja ennen pakastamista.

Ainesosien sekoittuminen ja etenkin natriumbentsoaatin liukeneminen kestää aikansa. Pinnalle nousevat valkoiset liukenemattomat hiukkaset kuuluvat asiaan.

Minimoi pullonkorkin aukipitäminen. Mikäli tuotetta jää loukkukierrokselta yli, laita pullo takaisin pakastimeen.

Minkki haistanee rauhasnesteen vielä kauan sen jälkeen, kun ihmisen hajuaisti ei sitä enää loukusta erota. Itse olen pyrkinyt uudelleenhajustamaan raudat noin kuukauden välein.