Ungdomsredaktionen

Det krävs inte mycket för att skydda hörseln

text och bild Lauri Liuko

Publicerad14.5.2020

En aktiv jägare och sportskytt skjuter hundratals om inte tusentals skott per år. Alltså gör en jägare klokt i att skydda hörseln om han vill höra fåglarna sjunga och skogsbäcken porla även under kommande år.

Det finns flera enkla sätt att skydda hörseln. Det enklaste och populäraste är att sätta en ljuddämpare på studsaren medan hagelskytten använder hörselskydd eller öronproppar. Det krävs alltså inga komplicerade saker för att skydda hörseln.

Nuförtiden kostar en ljuddämpare för studsare inga orimliga summor och det är enkelt att låta vapenaffären montera den när du köper den. Ljuddämparen skyddar inte bara hörseln utan dämpar också rekylen, vilket gör geväret trevligare att skjuta med. Den som tillbringar mycket tid på skjutbanan med geväret gör ändå klokt i att komplettera dämparen med hörselskydd eftersom han skjuter så många skott.

Nästan alla som skjuter lerduvor med hagelgevär använder hörselskydd av något slag. På jakt använder jägarna sällan hörselskydd lika ofta eftersom de tycker att hörselskydden gör jakten besvärlig. Lösningen på det här problemet heter filtrerande hörselskydd. Med sådana hör du lågmält prat och små rörelser medan de hårda smällarna av hagelskott stannar utanför öronen.

Kom alltså ihåg att skydda hörseln så du slipper bli döv!