Maten

Burgundisk älggryta 

Text Michael Björklund  Bild Linus Lindholm

Publicerad2.5.2025

En härlig fransk gryta är aldrig fel! Dessutom kan vi använda kött från våra egna skogar och då känns det ännu bättre. I det här receptet förenar vi inhemsk älg med fransk landsbygd, vilket värmer middagsgästerna till både kropp och själ.

600 g  älgstek 
1  morot
2  gula lökar 
6  vitlöksklyftor 
3 msk tomatsås
2 knippen timjan
5 dl  rödvin
1,5 liter köttbuljong 
3  morötter 
10  små hela champinjoner
200 g  rökt sidfläsk 
20  syltlökar 
salt och peppar

Artikeln fortsätter efter annonsenartikeln fortsätter

Skär köttet i grova kuber och stek dem gyllenbruna i olja. Skala och slanta moroten. Finfördela därefter lökarna och vitlöksklyftorna. Sautera moroten, löken och vitlöken i en kastrull med köttet. Tillsätt tomatsåsen och timjanen. Låt såsen sjuda en stund.  

Häll rödvinet i grytan och koka på mild värme tills vätskenivån har halverats. 

Tillsätt köttbuljongen och koka på mild värme tills köttet är mjukt och såsen smakar underbart. Krydda med salt och peppar. 

Sila såsen. Lägg köttet åt sidan och red av såsen om det skulle behövas. 

Skala och slanta resten av morötterna. Skär sidfläsket i små kuber. 

Bryn morötterna, champinjonerna och sidfläsket i en kastrull.  

Häll såsen på grönsakerna och koka tills morötterna har mjuknat. Tillsätt därefter älgköttet och syltlökarna.

Ett tips: Servera grytan med potatis i grädde och en klick crème fraiche eller tomataioli.

Mera om samma ämne