En jägares utrustning

Barfotaskor – vad är det?

Det finns barfotaskor av många olika modeller, men alla har det gemensamt att sulan saknar klack. Att gå med sådana känns i bästa fall som att gå barfota. Mycket riktigt är de som gjorda för smygjakt!

Text och bilder Antti Saarenmaa

Publicerad2.5.2022

Barfotaskorna ger i regel inget stöd åt foten utan fungerar främst som ett skydd. Därför kräver de aktivt arbete av fötterna. Vristen bevarar sin naturlig ställning vid steget med hjälp av vaderna medan stöten mot hälarna automatiskt minskar eftersom skosulan inte längre tar emot stötarna som de gör i vanliga skodon.

Det finns flera företag som tillverkar barfotaskor och urvalet omfattar både låg- och högskaftade modeller, liksom modeller med tunnare och tjockare sulor som ändå är mjuka med barfotakänsla.

Även för barfotaskor är läder överlägset som material. En omsorgsfull smörjning efter hård användning återställer lädrets smidighet medan slitaget ger patina.
Vivobarefoots Trackermodell är aningen mera vadderad och placerar sig mellan barfotaskon och skaftkängan.

Varför barfotaskor på jakt?

För min egen del fastnade jag för barfotaskor eftersom jag ville ha skodon som det gick att smyga i. Smygjakten kräver tysta och prasselfria kläder, men också skor som låter jägaren känna kvistarna, stenarna och kottarna under fötterna så han eller hon kan undvika att trampa på dem och flytta vikten från fotens ena kant till den andra.

Till en början kan det kännas konstigt att gå med barfotaskor. För min egen del tog det ett tag att vänja sig vid känslan av att tassa i strumpfötterna, men snart märkte jag att skorna kändes oerhört lätta och smidiga på fötterna. Det känns behagligt att promenera i skogen, både på jakt och för nöjes skull, eftersom skorna är så lätta och fungerar på alla underlag. Fötterna lär sig följsamhet i terrängen.

Sulmönstret avviker från de traditionella landstigningskängorna, vilket innebär att fotsulan börjar fungera på ett annat sätt. Den som klättrar med styvskaftade landstigningskängor kan utnytta sulans kant och mönster, men med barfotaskor är det bäst att hålla hela sulan mot marken för maximalt fäste. Eller så söker man aktivt fäste med tårna i rötter och stenar. Efter hand börjar jägaren placera fötterna med större omsorg och går på ett annat och naturligare sätt.

Vattentätheten är det enda delområdet där barfotaskon förlorar mot gummistöveln. Välsmort läder är rätt vattentätt, men på en veckolång färd blir det förr eller senare oundvikligt att torka strumporna.

Börja med att vänja dig!

För min egen del klarar barfotaskorna nästan allt som en styvare jaktkänga gör, men de gör det med mera känsla och lättare. Det är ändå befogat med en varning! Rivstarta inte med en långvandring utan föregående övning och tillvänjning! I synnerhet med packning – självfallet beroende på vandrarens fötter – kan barfotaskorna belasta vristerna. Men som helhet betraktat är barfotaskorna väldigt bra!

Barfotaskorna har tjänat mig väl även på långa turer.

Att gå barfota är hälsosamt

Folk som går barfota har friska fötter; överpronation är sällsynt och smärtor i hälsenan är sällsyntare än hos personer som går med skor. Huden under foten anpassar sig på några veckor genom att växa i tjocklek och kan bli bortåt en centimeter (Duodecim 2022) tjock!

Barfotagång (med barfotaskor kommer man väldigt nära) förändrar gång- och löpstilen så att den belastar kroppen och benen mindre. Steget förändras så att landningen flyttas framåt från hälen till fotens främre del, vilket får kroppens egen stötdämpningsmekanism att fungera effektivare. Även stjärtmusklerna aktiveras och belastningen på lårens baksida minskar, vilket i sin tur minskar risken för skador. Dessutom ökar elasticiteten i lederna och vristerna blir rörligare, ben och brosk stimuleras och bevarar styrkan, muskelpumparna i benen aktiveras och ökar blodcirkulationen medan besvär som sendrag och åderbrock lindras.

Det är dock klokt att ta det lugnt och börja med lite i taget så benmusklerna hinner vänja sig vid det nya belastningsmönstret. På det viset aktiverar och förbereder du benen för barfotaskorna för att slutligen kunna använda dem fullt ut i stället för de vanliga styva kängorna.

Barfotagång är effektiv fotgymnastik. Ytterligare information (på finska) finner du här: https://www.terveyskirjasto.fi/tju00215

Några tips för dig som går med barfotaskor

  • Kom ihåg att barfotaskorna kräver en inkörning.
  • Håll skorna väl smorda om de är av läder.
  • På längre turer håller membranstrumpor fötterna torra.
  • Välj skorna och storleken så, att det finns aningen mera plats för tårna än normalt.
  • Snörningen ska börja tillräckligt långt framme för att skorna ska sitta bra.