Älgschnitzel
Publicerad5.5.2023Under 2023 är det Micke Björklund som lagar delikatesser för tidningen Jägarens läsare.
Jag ersätter kalvköttet med älgkött, men jag behåller de klassiska schnitzeltillbehören ansjovis, kapris och citron. Sedan är det bara att banka, panera och steka.
Schnitzeln kan även göras på ytterfilé av vildsvin.
4 stycken köttskivor à 130 g
1 dl vetemjöl
3 ägg
2 dl pankoströbröd
Smör
Salt och peppar
Tillbehör
Citronklyfta
Grebbestads ansjovis
Kapris
Gröna ärter
Brynt eller skirat smör
Banka köttet så att du får tunna filéer. Vänd köttet i vetemjöl, sedan i de lätt uppvispade äggen och slutligen i pankoströbrödet.
Stek schnitzeln i rikligt med smör i en stekpanna på medelhög värme. Det är viktigt att stekpannan inte är för het, eftersom schnitzeln bränns lätt.
Servera schnitzeln med de klassiska tillbehören.
Viltsoppa
10 portioner
Köttsoppan kan du göra på kött från grävling, rådjur, sjöfågel eller älg. Oavsett vilket viltkött du använder, så lovar jag dig att soppan blir ruggigt god!
2 gula lökar
6 kryddpepparkorn
4 lagerblad
Ca 1 kg viltkött (nacke, innanlår, stek, framdelar)
4 morötter
2 palsternackor
8 potatisar
Salt och peppar
Eventuellt persilja
Lägg viltköttet i en stor kastrull och täck med vatten. Salta, peppra och lägg i kryddpepparkorn och lagerblad. Låt köttet koka tills det är mjukt.
Ta upp köttet och skär det i mindre bitar. Spara cirka 4 liter av vätskan och använd som buljong. Skala morötter, palsternackor och potatis och skär i bitar.
Häll den sparade vätskan i kastrullen, lägg i rotsakerna och köttet och låt koka tills rotsakerna är mjuka. Smaka av med salt vid behov. Hacka persilja och strö över.
Smörstekta brysselkålsblad
Brysselkålen tillför en fin färg och en god smak till måltiden. Att brysselkålen är sprängfylld med vitaminer och antioxidanter gör det hela ännu bättre. Men tillred inte brysselkålen för länge, då blir den tråkig i smak, färg och konsistens.
Blad från brysselkål
Salt
Peppar
Smör
Plocka bort brysselkålens yttersta blad. Värm en klick smör i en stekpanna och lägg brysselkålsbladen i stekpannan.
Smaksätt med salt och peppar.
Bladen ska bli varma, men stek dem inte så länge att de förlorar den fina, gröna färgen.