Det hände sig på jakt

Älgen som föll utan ett enda skott

text Leo Tarssanen teckning Antti Yrjölä

Publicerad16.7.2020

Vi var ute och jagade älgkalv sent i november. Vi såg tecken på älg i ett litet område, så vi ringade in det och släppte hunden. Hunden fann mycket riktigt en älgtjur, som blev skrämd och skenade iväg. Hundägaren följde sin hund på GPS:en och märkte att den rörde sig i riktning mot ett rejält stängsel för biffkor en dryg kilometer bort, så han skyndade iväg för att hinna till stängslet före hunden. Väl där såg han ett stort djur som låg vid stängslet.

Djuret visade sig vara älgen som vi hade sett strax innan. Nu låg den innanför stängslet med bruten nacke och huvudet under kroppen. En tio centimeter tjock stängselstolpe hade gått av, men taggtråden var hel. Älgen hade i sitt uppskrämda tillstånd försökt hoppa över stängslet, men krafterna hade inte räckt till utan frambenen hade tagit i den översta tråden. Av farten hade den gjort en kullerbytta och landat huvudstupa på ena hornet. Som gick av och nacken likaså, med dödlig utgång. Varmt blod strömmade ut när jag stack den. Jag skar ut köttet kring nacken och måste kassera lika mycket blodigt kött som efter ett vanligt skott.

Polisen beviljade inte någon ny licens som ersättning för älgen som dött på det här viset eftersom hunden hade följt efter den. Den unga tjuren med ynka två taggar räknades alltså som en fällning. Men vår jaktförening led inte annan skada än en försämring av förhållandet mellan kalvar och vuxna i avskjutningsstatistiken.

Mera om samma ämne

Det hände sig på jakt

Hermelinen och hjorten

7.1.2021
Den första fällningen

”Hjärtat bultade som besatt”

9.9.2020
Det hände sig på jakt

Jakten på en mäktig tjur

9.9.2020
Den första fällningen

”Jag har blivit jaktbiten riktigt på allvar”

16.7.2020