Oma riista som licensansökningsmaskin

Publicerad14.3.2021

Nu går det att ansöka om alla typer av licenser och dispenser i Oma riista.

Fler än 187 000 personer har redan börjat använda tjänsten Oma riista. Till de populära funktionerna i telefonen hör jaktkortet, skjutprovsintyget och möjligheten att anteckna fällningar och observationer. Det är också uppskattat att på nätet kunna markera och dela områden för hundpejlen och appen.

Möjligheten att ansöka om hjortdjurslicenser elektroniskt har redan funnits i fyra år. Från och med nu kan du i Oma riista ansöka om alla slag av licenser och dispenser som viltcentralen handlägger.

Efter hjortdjuren följde möjligheten att elektroniskt ansöka om dispenser för icke fredade fåglar och stora rovdjur. Till de sista tillståndstyperna hörde sådana som få ansöker om, som tillstånd för att transportera vapen med motorfordon i terrängen och utbilda hundar på sommaren.

Kräver inte jaktkort

Även den som inte har jaktkort kan ansöka om tillstånd i Oma riista. Anvisningarna för hur du tar i bruk tjänsten och ansöker om tillstånd finner du på webbplatsen viltinfo.fi.

Tillståndsansökningen är så konstruerad att du fyller i de obligatoriska punkterna och bifogar de bilagor som krävs, och skickar. Handläggningen går snabbare om du fyller i ansökningen med omsorg. Du kan spara en pågående ansökning och fortsätta med den senare.

 

 

Under fjolåret gjordes 2389 licensansökningar för hjortdjur, 258 ansökningar om dispens för stora rovdjur och 284 dispensansökningar för icke fredade fåglar i Oma riista.