Forststyrelsen har förnyat tjänsten för jakttillstånd

I dagsläget säljer Forststyrelsen mer än 90 procent av jakttillstånden för statsmark på nätet och har därför beslutat att förnya tjänsten Eräluvat.fi.

Text Aku Ahlholm Bilder Keksi Agency och tjänsten Eräluvat.fi

Publicerad15.1.2025

Jägarna får nu lära sig att navigera i den nya försäljningskanalen när de eftertraktade hönstillstånden på statsmarker nästa gång släpps till försäljning, vilket händer i juni. Dessutom måste jägarna registrera sig på nytt i tjänsten Eräluvat.fi.

– Det här är en stor investering för oss.Vi ville satsa på en digital försäljningskanal eftersom kunderna numera uträttar sina ärenden nästan enbart på nätet. Så sent som för tio år sedan köptes bara vart fjärde tillstånd i nätbutiken, uppger Jari Haarala, som är chef för de digitala tjänsterna på Forststyrelsen.

I den nya tjänsten ser jägarna i realtid uppgifterna för varje objekt, alltså hur många tillstånd som finns kvar för varje återstående dag. Nu slipper jägarna bli överraskade när de sista dagarna på säsongen plötsligt slår om från grönt till rött.

Telefontjänsten fungerar som förut

Men Forststyrelsen har inte glömt sina telefonkunder. På numret till tjänsten Eräluvat, 020 69 2424, svarar man även framledes på vardagar mellan nio och tre.

Även om jägarnas köpbeteende har undergått förändringar så har det inte blivit tyst i telefonerna. Fortfarande tar Forststyrelsen emot drygt 10 000 samtal om året, men numera vill de som ringer inte köpa tillstånd utan ber om råd.

Servicenumret till jakt- och fisketjänsterna har kompletterats med ett nummer för friluftsfolket, 020 63 6000. Där kan kunderna be om mera information om stugor med mera liknande. Utfärdsmålen och rutterna presenteras också i Forststyrelsens likaså förnyade tjänst Ut i naturen. Där kommer det hädanefter att finnas information inte bara om utfärdsmål i statsmarker utan också om andra mål, bland annat om sådana som drivs i kommunal regi.

Förnyelsen inleddes i samråd med kunderna

Tjänsten Eräluvat.fi kostade 5,2 miljoner euro. Summan låter enormt stor, men enorm är också efterfrågan på tillstånd! Vi ville satsa på den nya digitala försäljningskanalen eftersom vi genom den säljer tillstånd för hela 16 miljoner euro varje år. Merdelen av summan kommer från fiskevårdsavgifterna och de övriga fisketillstånden, men mängden jägarkunder är också avsevärd.

Bland de övriga tillstånden som Eräluvat.fi beviljar finner vi tillstånden för terrängtrafik, julgranar, naturprodukter och områdestillstånd för naturprodukter för boende i Övre Lappland. Dessutom kan kunderna där boka stugor.

Forststyrelsens jakt- och fisketjänster inbringar ingen vinst i statskassan utan intäkterna används bland annat till planeringen av hållbar jakt och viltvård. Fiskevårdsavgifterna tillfaller jord- och skogsbruksministeriet därifrån pengarna fortsätter till vården av fiskevatten och fisket.

Förnyelsen av tjänsten Eräluvat.fi inleddes redan 2019 med ett projekt för hur den skulle utformas. Tillsammans med kunderna gick vi igenom köpet av tillstånd och deras önskemål om hur tjänsten skulle vara upplagd.

Ursprungligen öppnade Forststyrelsen webbplatsen Eräluvat.fi redan 2013 och nätbutiken 2015. I praktiken var den gamla tjänsten med andra ord en samling av olika system.

I den förnyade tjänsten har tanken varit att förena webbplatsen, nätbutiken och delvis också systemet för tillståndsansökningen.

– I fortsättningen behöver kunderna således inte längre växla mellan webbplatsen och butiken utan de stannar i samma tjänst medan de uträttar sitt ärende, påpekar Haarala.

Det här underlättar livet för kunderna. I tjänsten Eräluvat.fi görs det nämligen 450 000 beställningar varje år! Som bäst har vi haft bortåt 600 000 registrerade kunder!

Ansökningen om älgområden fungerar som förut

I den förnyade tjänsten Eräluvat.fi går det också att ansöka om andra tillstånd. Redan i april ansöker jägarna om säsongtillstånd för jakten på hönsfåglar. Tidigare har de gjort ansökningen i ett separat system.

Nu i januari görs ansökningarna om områdestillstånd för älg ändå i samma system som tidigare. De gamla koderna fungerar alltså fortsättningsvis och den som ansöker kan använda tidigare ansökningar som underlag för den nya ansökningen.

Så småningom kommer också ansökningen om älgjaktsområden att byggas om, men tills vidare fortsätter vi med det gamla inkörda systemet.