Levähdysalue on tehokasta riistanhoitoa
Vesilintukantojen taantuminen on lisännyt tarvetta elinympäristöjen hoitotyöhön. Uusia kosteikoita perustetaan poikastuotantoympäristöiksi sekä metsästyskohteiksi. Miksei myös levähdysalueiksi?
SOTKA-levähdysaluehankkeen päämääränä on palauttaa vesilintujen syysmuuton ajankohta biologisen rytmin mukaiseksi. Eri syistä varhentunut syysmuutto ajaa puolikuntoisia emolintuja ja keskenkasvuisia saman vuoden poikasia talvehtimisalueille, joilla kuntoutuminen on vaikeampaa kuin lähellä kotivesiä. Vaikutukset voivat näkyä myös muuttokuolleisuudessa sekä seuraavan kevään pesimämenestyksessä.
Kotimaisille lisääntymisalueille ja niiden lähialueille perustetut SOTKA-hankkeen levähdysalueet perustuvat vapaaehtoisuuteen. Syysaikaiset häiriövapaat vesilintuympäristöt mahdollistavat sulkasadon saattamisen loppuun, poikasten kehittymisen muuttokuntoisiksi sekä yleisen kunnon ja rasvakerroksen kehittymisen luonnonravintokohteilla.
Viipyilevät linnut pidentävät metsästyskautta
Paikalliset levähdysalueet ovat osaratkaisu vesilintukantojen taantumaan. Vastuuta kantojen hoidosta annetaan paikallisille yhteisöille, kuten osakaskunnille sekä muille metsästysoikeuden haltijoille. Vesilintukohteiden hoidon ja kunnostuksen lisäksi tarvitaan suunnitelmallista sekä sopeutuvaa metsästysverotusta, joka huomioi lajikohtaiset kannanvaihtelut ja lintujen muuttokäyttäytymisen.
Kohti suunnitelmallista ja kestävää vesilinnustusta
SOTKA-levähdysaluehankkeen toiminta alkoi kesällä 2020. Hankkeen tehtävänä on kotiuttaa Suomeen uusi riistanhoitomuoto. Toteutuksesta vastaavat Metsästäjäliitto sekä BirdLife Suomi. Hankkeen kymmenet koulutustilaisuudet, viestintä ja laaja yhteistyö ovat synnyttäneet kolmisenkymmentä levähdysaluetta eri puolille maata ja lisää on tulossa.
Lisätietoja levähdysaluekohteista:
- Veli-Matti Pekkarinen, Metsästäjäliitto
- Heikki Helle, BirdLife Suomi