Hetkonen, mitkä näistä lasketaan?
Nuorten toimitus

Terveiset talvilaskennoista

Helmikuinen talvisää suosi hiihtäjiä Puolangan Lylykylässä, kun metsästysseurani suoritti vuoden 2023 riistakolmioiden talvilaskennat.

Teksti ja kuvat Suvi Seppänen

Julkaistu11.1.2024

Kirkkaan pakkasaamun valjettua keräännyimme kokoontumispaikalle sopimaan päivän työnjaosta. Riistakolmion yhden sivun pituus on neljä kilometriä. Yksi sivu kuljetaan yleensä läpi usean laskijan voimin, mutta laskijaporukkamme ei ollut tarpeeksi suuri. Lisäksi osan piti toimia moottorikelkkakuljettajana, jotta hiihtäjät saataisiin kolmion päätyihin runsaan lumitilanteen vuoksi. Päätimme, että kukin hiihtäjä hiihtää oman osuutensa yksin.

Omaksi tehtäväkseni määräytyi tällä kertaa hiihtäminen. Sain kartan ja kynän havaintojen merkkaamista varten, ja sitten oli aika siirtyä pelipaikoille.

Itse hiihtäminen sujui mukavasti, jos vähän väliä ärhäkkäästi lipsuvia suksiani ei oteta huomioon. Aurinko paistoi ja vaikka yksikään riistaeläin ei minulle näyttäytynyt, löytyi hangelta laskettavia jälkiä tasaisin välimatkoin. Löysin ketun, hirven, metsäjäniksen ja riekon jäljet. Jälkien tunnistaminen ei ollut vaikeaa, mutta välillä päänvaivaa tuotti jälkien tuoreuden arviointi. Liian vanhoja jälkiä ei nimittäin saanut laskea.

Hankalaa oli myös jälkitarhojen kohdalle osuminen; ei voinut millään tietää, onko samassa kohdassa pyörinyt yksi vai kolme jänistä jälkien risteillessä miten sattuu. Kokoontumispaikalta mukaan saamaani karttaan en muistanut merkata mitään, mikä ehkä oli hyväkin asia: kylmän ilman takia olisin palelluttanut näppini nopeasti.

Kokoontuminen kodalle

Varsinaisten laskentojen jälkeen siirryimme moottorikelkoilla metsästysseuran kodalle. Makkaran paiston ja kuulumisten vaihdon lomassa vastuuhenkilö kirjasi ylös päivän havainnot, jotka siirrettäisiin myöhemmin Luonnonvarakeskuksen tietokantaan. Laskennoista saatuja tietoja hyödynnetään esimerkiksi saalistutkimuksessa ja riistalajien runsauden arvioinnissa. Laskennat myös kokoavat metsästysporukan yhteen jahtiajan ulkopuolella.

Yhteensä onnistuimme näkemään kolme riekkoa, metson ja jäniksen. Jälkihavainnot kirjattiin ketusta, hirvestä, jäniksestä, riekosta ja kärpästä. Totesimme päivän olleen kaikin puolin onnistunut. Pienestä porukasta ja lipsuvista suksista huolimatta saimme riistakolmiolaskennat onnistuneesti maaliin. 

Laskentojen jälkeen kokoonnuttiin tekemään yhteenveto päivän havainnoista.

Lisätietoa riistakolmiolaskennoista saa oma.riistakolmiot.fi

Laskenta on tärkeää työtä

  • Riistakolmiot ovat metsäriistan runsauden seurantaa varten perustettuja laskentareittejä. Kolmiot säilyvät samoina vuodesta toiseen riippumatta esimerkiksi metsähakkuista.
  • Riistakolmion yhden sivun pituus on 4 km, ja siten laskentalinjan
    kokonaispituus on 12 km.
  • Vuosittain riistakolmiolaskentoihin osallistuu noin 7000–8000 metsästäjää ja luontoharrastajaa.
  • Kesälaskennoissa keskitytään kanalintuihin ja talvella lasketaan riistanisäkkäiden jäljet. Talvilaskentoja ei aina päästä suorittamaan esimerkiksi huonon lumitilanteen tai vähäisen osallistujamäärän vuoksi.

Kuuntele lisää aiheesta Sorkkia ja sarvia -podcastista. Jakso on kuunneltavissa myös Spotifysta.

Lumijälkiä laskemassa