Supikoira pyrkii haukussa usein turvaamaan selustansa hakeutumalla kiveä tai kalliota vasten.
Vieraspedoille kyytiä! Osa 5

Supikoiran pintapyynti

Koiralla tapahtuva supikoiran pintapyynti on tehokas keino rajoittaa paikallista supikoirakantaa. Riistanhoidollisten hyötyjen lisäksi pintapyynti on monipuolinen jahtimuoto, jota voidaan harrastaa monenlaisilla koirilla.

teksti Kari Karhula kuva Juho Äyräs

Julkaistu9.9.2020

Supikoiran pintapyynti on lajina jäänyt monelle tuntemattomaksi, vaikka jahtimahdollisuuksia on Suomessa lähes kaikkialla. Keinovalonkaan puute ei ole enää usein hämärässä tapahtuvan pyynnin esteenä.

Yksinkertaisuudessaan pintapyynti toimii siten, että koira hakee tai jäljittää supikoiran, pysäyttää sen seisontahaukkuun ja pitää paikoillaan kunnes metsästäjän onnistuu se lopettaa.

Pintapyynnissä toimivat hyvin pysäyttävät, ajavat ja seisovat metsästyskoirarodut, mutta myös muita koirarotuja ja sekarotuisia koiria käytetään menestyksekkäästi. Supikoira on monelle koiralle erittäin mieluinen jahdattava, ja jotkut riistalle ’’mykätkin’’ koirat ovat innostuneet haukkumaan kärisevää supikoiraa.

Koiran harjaannuttaminen

Aluksi on tärkeää tarjota riittävän tuoretta jälkeä, jotta koira pääsee hommasta jyvälle. Koiran kouluttaminen ja pyynti ylipäätään onkin tehokkainta pintapyyntipisteiden avulla. Pintapyyntipiste on käytännössä lähettävän riistakameran ja supikoirahoukuttimen, esimerkiksi haaskan, yhdistelmä.

Riistakameran lähettäessä kuvan supikoirasta koira viedään välittömästi tuoreelle jäljelle. Tällöin supikoira yleensä yhytetään vielä läheltä pintapyyntipistettä. Varsinkin kokemattomalle koiralle on hyvä antaa riittävästi mahdollisuuksia jäljittämiseen ja seisontahaukun opettelemiseen, jotta koira ymmärtää mitä sen pitää tehdä.

Pintapyyntipisteillä tai ilman

Pintapyyntipisteet ovat ehdottomasti tehokkaan supikoirajahdin edellytys, mutta kokeneella koiralla supikoiria voidaan haetuttaa myös niiden suosimista elinympäristöistä. Erityisesti alkusyksystä supikoirat suosivat kosteikkojen laitoja sekä peltojen reunoja, puutarhoja unohtamatta. Satokauden hiipumisen myötä syyskuussa supikoirat alkavat kulkemaan aktiivisemmin pintapyyntipisteillä.

Haaskojen pitämisessä kannattaa pitää maltti, jotta pintapyyntipiste ei muutu supikoiraruokinnaksi. Suositeltavaa on käyttää pintapyyntipisteellä haaskalaatikkoa, josta leviää hajua ympäriinsä, mutta supikoirat eivät pääse syömään siitä mielin määrin.

Ilmojen kylmetessä marras-joulukuussa supikoirien liikkumisaktiivisuus vähenee, ja loppuu lumien tultua usein lähes kokonaan. Kevätkausi alkaa ilmojen lämmettyä maaliskuussa, jolloin supikoirat alkavat jälleen käydä aktiivisemmin pintapyyntipisteillä. Kevätkauden pyynti on mahdollista ainoastaan pysäyttävällä spesialistikoiralla, joka ei häiritse muita riistaeläimiä.

Vastuullista pyyntiä

Supikoiran pintapyynnin tehoa on aikaisemmin rajoittanut keinovalokielto. Uudistuneen vieraslajilainsäädännön myötä keinovalon käyttö on sallittua ja pintapyynti onnistuu lokakuun synkimpinäkin öinä.

Lisäksi supikoiralta poistui metsästysaika. Pysäyttävällä spesialistikoiralla jahti on siis mahdollista nykylainsäädännöllä ympäri vuoden. Kevätaikainen pyynti penää metsästäjiltä vastuullisuutta, sillä koira ei saa missään tapauksessa häiritä muita eläimiä jahdin aikana. Samaten on varmistuttava, että supikoiran pennut pyydetään aina ennen niiden emoa.