Supikoiraharha

TekstiArto Määttäkuva Dasa Ksandrova / Getty Images
Julkaistu18.3.2020

Metsästäjillä on usein vääristynyt kuva oman alueensa supikoirien määrästä. Tämä tulee esille pyyntitapahtumissa, joissa ulkopuoliset metsästäjät saapuvat poistamaan supikoiria seuran alueelta. Moni paikallinen ei usko alueillaan olevan vieraspetoja edes viikonloppusaaliin verran.

Erään viikonlopun kestäneen pyyntitapahtuman pinta-ala oli 150 000 hehtaaria, joka oli jaettu seitsemälletoista pyyntiryhmälle. Ryhmällä oli siis käytössään keskimäärin 8 823 hehtaaria.

Viikonlopun aikana saatu saalis, 422 supikoiraa, saattaa vaikuttaa suurelta, mutta suhteutettuna alueen kokoon on se vain pintaraapaisu potentiaalisesta supikoiramäärästä. Tuhatta hehtaaria kohden saalis oli 2,81 supikoiraa.

Yksittäinen pyyntitapahtuma ei siis riitä pitämään supikoirakantaa kurissa, mutta sen paikallisia metsästysseuroja aktivoiva vaikutus voi olla mittava. Pyyntitapahtumia jo pidempään järjestäneissä seuroissa supikoirien poisto onkin tehostunut jo niin paljon, että niissä supikoiramäärät on saatu systemaattisen työn ansiosta laskemaan.

Kohteeksi myös vaikeammat tapaukset

Paikalliset luolakoirametsästäjät saattavat pyytää supikoiria näennäisesti paljon, mutta pyynnille on tyypillistä tuttujen ja helposti saavutettavien pesien kiertäminen. Metsästysseuran pinta-alasta käydään läpi murto-osa ja vain tunnetut pesät tyhjennetään.

Tämä saattaa olla syynä sille, ettei supikoirakantaan saada kunnon vaikutusta. Metsästäjien tulisi pureutua riittävän tehokkaasti myös hankalammin saavutettaville alueille. Pureutumalla riittävän tehokkaasti hankalasti saavutettaville alueille ja yhdistelemällä erilaisia pyyntimuotoja supeja löytyy paikoista, joissa niitä ei tiedetty olevan.

Ilmoita supikoirahavaintosi paikallisille pyytäjille

Eri metsästysmuotojen yhteydessä tehdään paljon havaintoja supikoirista, mutta nykyisellään seurojen pienpetopyytäjät eivät välttämättä saa niitä tietoonsa. Tähän olisi saatava muutos. Jos havainnot ilmoitetaan, pääsevät poistajat töihin ja pyyntiin saadaan lisää tehoa.