Metsästäjän aseet

Säänkestävyyttä metsästysaseeseen

Metalliosien pinnoitus parantaa käyttöaseen ulkonäköä ja säänkestävyyttä.

Teksti ja kuvat Antti Saarenmaa

Julkaistu9.11.2023

Innokkaana metsästäjänä, mutta vähemmän innokkaana varustehuoltajana aseeni joutuvat kärsimään sekä kosteudesta että huonosta öljyämisestä. Kiväärini sinistys oli viime vuosina kärsinyt ja vesilinnustushaulikkoni helposti ruostuvat metalliosat olin aikoinaan piilottanut katseelta maastokuvioidulla teipillä. Aseiden huono pito kolkutti takaraivossani lähtiessäni selvittämään, miten niistä saisi sopivammat kaltaiselleni huithapelille.

Vanhan sinistyksen tilalle luonnollisinta olisi tietysti uudelleensinistys, mutta se vaatisi jälleen huolellista ylläpitoa. Harkitsin myös maalaavani aseet itse ja koetin selvitellä jopa hydrodippauksen mahdollisuuksia.

Asiaan perehtyessäni nousi esiin keraaminen maalipinnoite, Cerakote, jota monet asevalmistajatkin käyttävät. Kyseessä on jauhemainen maaliseos, joka suihkutetaan rasvattomaksi puhdistettuihin osiin. Maalauksen jälkeen osat kuumennetaan maalin kestävyyden maksimoimiseksi. Pinnoitus kestää sekä korkeita lämpötiloja että jonkinasteista olotilan muutosta – maalipinta siis joustaa, eikä lohkeile.

Lähtötilanteessa kiväärin piipun pinta oli sinistetty ja kolhukohdissa oli ruostekukkia. Haulikkoon oli 10 vuotta aikaisemmin kääritty kaislakuvioinen teippi ympärille.

Ammattilainen auttaa

Löysin kotimaisen toimijan, jonka kautta aseet saisi kätevästi maalaukseen. Kun otin heihin yhteyttä, maalaus käytiin tarkasti läpi, pohdittiin sopivat värisävyt ja laadittiin maalaussuunnitelma.

Kiväärin teräsosat päätettiin pinnoittaa murretulla Burnt Bronze -värillä, mutta yksityiskohtiin kuten ruuvinkantoihin ja lippaaseen tulisi mattamustaa. Haulikkoon valittiin käyttötarkoitukseen sopivaa Foliage Green -vihreää ja mattamustaa yksityiskohtiin.

– Jokainen päällystetty nippeli suojautuu kosteudelta ja ruosteelta. Samalla kertaa kannattaisikin pinnoittaa aseen kaikki siihen soveltuvat osat, Laatuaseen Petri Oinonen tähdensi Cerakoten kosteussuojaushyötyjä.

Pysäyttää hapettumisen

Kun pinnoittaja purki aseet maalausta varten, paljastuivat kaikki osat, joita en ollut huoltanut tarpeeksi. Siksi joitain haulikon laukaisukoneistonkin osia on kuulemma nyt pinnoitettu “erikoisen värisiksi”, toki ruostesuojauksen hengessä ja hapettumisen pysäyttämiseksi. Saatan kuulemma havaita kyseiset osat, jos joskus huollan aseeni kunnolla – ehkäpä tässä olisi syy purkaa haulikko kauden päätteeksi?

Eri osiin voi valita eri värit. Kiväärin yksityiskohdat, kuten varmistin, liipaisin ja esimerkiksi ruuvit maalattiin mattamustalla, suuremmat pinnat murretulla pronssisävyllä. Myös lukonkehyksen sisäpuoli ja kiikarinjalat maalattiin.
Pinnoitettu pinta on matta, virheetön ja kestävä.
Vuosien ajan teippien alla hautuneet haulikon raudat ovat jälleen asiallisen näköiset ja kestävät kovaakin käyttöä.

Uutuudenjäykkyyttä

Aseiden palautuessa tuntui kuin olisin saanut kaksi uutta asetta. Mattapintaiset raudat ja yksityiskohtien korostus mattamustalla toimivat erinomaisesti. Hieman tavallisesta poikkeavat värivalinnat osuivat nappiin.

Pinnoitus tuo pintoihin hieman uutta materiaalia. Sen huomaa osissa, joissa on pienet toleranssit. Kiväärin lukkoon tuttu sujuvuus palasi veivaamalla kevyesti öljyttyä lukkoa hetken aikaa edestakaisin. Vaimenninkierteistä se korjaantui parilla tipalla öljyä ja kiinnittämällä ja irrottamalla vaimennin muutamia kertoja.

Karun kauniita työkaluja

Jos ase on nähnyt parhaat päivänsä ja kaipaa kasvojenkohotusta, on keraaminen maalipinnoite yksi toimiva vaihtoehto. Erityisesti, jos ase altistuu koville olosuhteille ja huolimattomalle omistajalle.

 

Millaisia kokemuksia sinulla on metsästysaseen huoltamisesta? Kommentoi alle! 

Subscribe
Notify of
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Katso kaikki kommentit

Lisää samasta aiheesta