Näin noudatat lyijyhaulirajoitusta
Lyijyhauleja sisältävien patruunoiden käyttäminen kosteikoilla kiellettiin 16.2.2023 alkaen.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on antanut yleisluontoiset ohjeet, jotta metsästäjät, urheiluampujat, viranomaiset ja muut ampuma-aseiden käyttäjät pystyvät määrittämään rajoituksen piiriin kuuluvat alueet.
Kielto koskee:
- meret (syvyys 6 m tai alle), järvet, joet, lammet, kanavat, tekojärvet, altaat ja muut vastaavat suuremmat vesialueet. Maastokartoilla viivoina kuvatut ojat ja purot eivät ole tällaisia vesialueita.
- niityt, jotka rajautuvat edellä mainittuihin vesialueisiin
- vesikivet ja vesikivikot
- maatuvat vesialueet, tulva-alueet, matalikot ja avoimet vesijättöalueet
- vaikeakulkuiset puuttomat suot
- sekä kaikki 100 metrin säteellä edellä mainituista alueista olevat alueet (suojavyöhykkeet).
Metsästyksessä kielto koskee mainittuja alueita, vaikka laukaukset eivät suuntautuisi kosteikolle.
Ampumaratojen osalta Tukes on ohjeistanut viranomaisia ampumasuunnasta seuraavasti: ”Jos ampumaratojen valvontaa priorisoidaan riskiperusteisesti, voidaan ampumapaikkojen sijainnin sijaan huomioida ampumasuunnat: ampumasuunnan ollessa kosteikkoalueelta poispäin riski haulien päätymiseen kosteikkoalueelle on hyvin pieni, vaikka ampumapaikka sijaitsisi alle 100 metrin etäisyydellä kosteikkoalueesta.”
Lyijyhaulipatruunoiden mukana pitäminen
Kun metsästetään edellä mainitulla kosteikkoalueella tai suojavyöhykkeellä, lyijyhaulipatruunoiden mukana pitäminen on lähtökohtaisesti kielletty. Poikkeuksena on kosteikkoalueen ylittäminen, jos voidaan osoittaa lyijyhaulipatruunoiden käytön tapahtuvan jossain muualla.
Tilanteissa, joissa voi tulla epäselvyyksiä, Tukes neuvoo jättämään lyijyhaulipatruunat esimerkiksi ajoneuvoon. Tällainen tilanne voisi olla vaikkapa aamuinen teeren metsästys määritelmän mukaisen suon suojavyöhykkeellä.
Tee ”karttaharjoitus”
Rajoitusalueita kuvaavat termit, kuten maatuva vesialue tai vaikeakulkuinen puuton suo, tulevat karttamerkeistä. Oman metsästysalueen tilanne selviää helpoimmin tekemällä ”karttaharjoitus”: Ensin tutustutaan karttamerkkeihin, jotka tarkoittavat rajoitusalueita ja sitten käydään metsästysalue kartalla läpi. Kun rajoitusalue löytyy, laitetaan merkille se sekä sitä ympäröivä 100 metrin suojavyöhyke.
Maastokartta (Maanmittauslaitos.fi/karttapaikka)
Merkkiselite (Maanmittauslaitos.fi)
Myöhemmin tänä vuonna julkaistaan karttapalvelu, josta kosteikkoalueiden ja niiden suojavyöhykkeiden sijainnin voi tarkistaa.
Lue lisää:
Tukesin tiedote (elokuu 2022): Lyijyhaulien käyttö kielletään kosteikkoalueilla