Metsäkaurispaisti
Julkaistu2.5.2025Olen superihastunut metsäkauriinlihan mureaan rakenteeseen ja mietoon makuun. Vaikka siinä on selvä riistan maku, metsäkauris muistuttaa mielestäni lammasta.
1 metsäkauriin reisi
½ valkosipuli
2 keltasipulia
2 porkkanaa
2 nippua timjamia
3 laakerinlehteä
6 maustepippuria
1 rkl tomaattisosetta
5 dl punaviiniä
5 dl kermaa
1 dl mustaviinimarjahyytelöä
suolaa ja pippuria
Hienonna sipulit ja valkosipuli. Kuori porkkanat ja leikkaa ne viipaleiksi.
Hiero metsäkauriinreiden pintaan suolaa ja pippuria. Ruskista liha padassa.
Lisää pataan sipulit, valkosipulit, porkkanat, timjami, laakerinlehdet ja tomaattisose.
Kaada päälle viini ja anna kiehahtaa.
Lisää vettä, niin että se peittää lihan. Anna kiehua kannen alla 1½–2 tuntia. Liha on kypsää, kun veitsen voi helposti painaa sen läpi.
Nosta liha padasta ja siivilöi paistoliemi.
Valmista kermakastike. Aloita kaatamalla liemi kattilaan ja keitä, kunnes sitä on jäljellä noin 6 dl. Lisää liemeen 5 dl kermaa. Keitä kokoon, kunnes koostumus on sopivan paksu. Kastikkeen voi myös suurustaa tarvittaessa. Lisää lusikallinen viinimarjahyytelöä ja sekoita kastiketta tehosekoittimessa, jotta siitä tulee ilmavaa.
Leikkaa liha siivuiksi. Tarjoile lihaviipaleet kermakastikkeessa ja kikhernepihvien kera.
Peruna-kikhernepihvit

Kikherneet ovat aliarvostettuja, vaikka ne ovat lähes ylellisen herkullisia. Ne pystyvät myös sitomaan nestettä, minkä ansiosta pihvien koostumuksesta tulee aivan ilmiömäinen. Peruna-kikhernepihvit ovat hyvä vaihtoehto keitetyille perunoille.
400 g kikherneitä
400 g perunoita
2 valkosipulinkynttä
½ dl hienonnettua persiljaa
1 kananmuna
½ dl maissitärkkelystä (Maizena)
suolaa ja pippuria
voita paistamiseen
Laita kikherneet likoamaan runsaaseen veteen vähintään kahdeksaksi tunniksi. Kaada vesi pois ja siirrä kikherneet isoon kattilaan. Kaada kattilaan vettä sen verran, että kikherneet peittyvät ja keitä ne pehmeiksi, vähintään 45 minuuttia.
Siirrä kattila pois levyltä ja kaada keitinvesi pois. Huomio! Jos käytät säilykekikherneitä, niitä ei tarvitse liottaa eikä keittää.
Keitä perunat.
Hienonna valkosipulinkynnet ja persilja.
Sekoita kikherneet, perunat ja valkosipuli monitoimikoneessa. Lisää kananmuna ja maissitärkkelys. Sekoita ne sileäksi massaksi. Lisää persilja, ja mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.
Muotoile massasta sopivan kokoisia pihvejä ja paista ne paistinpannulla voissa.