Hankkimani aseet ovat minulle ennestään tuttuja. Ensimmäisen kerran pääsin kokeilemaan kivääriäni kummitädin neuvonnassa vuonna 2016.
Nuorten toimitus

Matka aseenomistajaksi

Omien aseiden hankinta on varsinkin nuorelle unohtumaton ja jännittävä kokemus. Minun matkani aseenomistajaksi alkoi varaamalla aika poliisin lupapalveluihin, joista saisin aseluvat. Sain varattua ajan heti syntymäpäivälleni maaliskuussa.

Teksti ja kuvat Siiri Niskala

Julkaistu5.9.2023

Ennen varattua aikaa minun oli täytettävä poliisin nettisivuilta löytyvä perustelulomake lupapalveluita varten. Lomakkeeseen kirjoitin tiiviisti, missä metsästän, mitä lajeja aion metsästää hankittavilla aseilla ja mitä aikaisempi metsästysharrastukseni sisältää. 

Aseluvan hakeminen lupapalveluissa

Minut pyydettiin vuoronumerolla sisään pieneen huoneeseen, jossa lupapalveluiden virkailija kyseli aseiden tulevasta ja nykyisestä säilytyksestä ja käyttötarkoituksesta. Hän halusi tietää, mitä aseita olen suunnitellut ostavani ja merkitsi lupahakemukseen tietoja, kuten kaliiperit ja toimintatavat. Jos en ollut varma jostain, hän laittoi kohtaan useamman vaihtoehdon. Niistä merkitsin oikean myöhemmin. 

Virkailija sanoi minun olevan hyvissä ajoin liikenteessä lupien kanssa ja sanoi käsittelyn kestävän pari viikkoa. Hän kertoi aselupien käsittelyajan olevan pisin kesällä ja syksyllä ennen metsästyskauden alkamista. Aseluvat saapuivat postissa muutamaa viikkoa myöhemmin. Jos suunnittelee usean aseen ostoa, kannattaa hakea luvat samalla kertaa. Niin ne tulevat halvemmaksi.  

Aselupapapereiden täyttäminen

Aselupien saavuttua postissa täytin ne yhdessä aseen omistajien kanssa pääsiäisen aikaan. Jokaista hankittavaa asetta kohden tulee täytettäväksi neljä kopiota hankkimisluvasta. Aseiden edelliset omistajat; isoisäni, isäni ja kummitätini täyttivät aseidensa tiedot omista hallussapitoluvistaan papereihin ja minä allekirjoitin jokaisen kopion. Neljästä paperista yksi jää aseen myyjälle eli isäni, isoisäni ja kummitätini saivat kukin kopion todistukseksi aseen myynnistä. Loput kopiot lähtivät mukaani poliisiasemalle. 

On hyvä muistaa, että hankitut aseet tulee käydä näyttämässä poliisiasemalla viimeistään 30 päivän sisällä luovutuspäivästä. Varasin näyttöajan poliisiasemalle heti saatuani paperit täytettyä. Halusin varmistaa, ettei esittämisaika ylity.  (Muokattu 22.9.2023: Aseet tulee näyttää viimeistään 30 päivän sisällä, ei kahden viikon sisällä luovutuspäivästä).

Aseiden näyttö poliisiasemalla

Kun aseluvat on täytetty ja aseet on luovutettu haltuuni, tulee minun käydä esittämässä aseet poliisiasemalla. Poliisi tarkastaa, että aseet ovat turvallisia, vastaavat hankkimiani lupia ja luvallisia ilmoittamaani käyttötarkoitusta varten. Aseiden omistajan vaihtuminen kirjataan ylös ja vanhat hallussapitoluvat tuhotaan. 

Aseiden näyttö oli kaikista jännittävin osa aseiden hankintaa. Poliisiasemalla oli eristetty huone, jossa oli paksu lasi ja kaiutin. Huoneessa oli myös asekaappi, jonne virkailija pyysi laittamaan aseet sekä kaikki tarvittavat paperit ja todistukset. Lasin toisella puolella tarkastaja katsoi aseita ja merkitsi tietokoneelle ylös niistä löytyviä merkintöjä. Aseiden tarkastuksessa meni noin puoli tuntia. Lopuksi tarkastaja antoi hankintaluvista paperin numero kaksi takaisin, sillä se toimii väliaikaisena hallussapitolupana kunnes lupakortit tulevat postissa. 

Rovaniemen poliisiasemalla on vasta uudistettu, aseiden näyttöön tarkoitettu, muusta asemasta erillinen suojattu tila.
Näin huoneessa olevan ikkunan läpi, mitä tarkastaja teki. Hän kyseli kysymyksiä ja jutteli kanssani kuvassa näkyvän valkoisen kaiuttimen kautta.
Asetarkastushuoneessa oli kaksiovinen asekaappi, jonne tarkastaja pyysi minua laittamaan aseet ja tarvittavat todistukset. Asekaapin pystyi avaamaan vain yhdeltä puolelta kerrallaan.
Tarkastaja huomioi myös tilan, missä aseet kuljetetaan poliisiasemalle. Aseet eivät saa olla ladattuja ja niissä on hyvä pitää liipaisinlukkoja.

Oikeat luvat saapuvat

Tarkastaja arveli aselupien tulevan muutaman viikon sisällä ja niinhän ne tulivatkin. Noin kolmen viikon päästä postiluukusta tipahti kolme kirjekuorta poliisiaseman leimalla varustettuina. Niistä paljastui kolme kellertävää korttia, minun aseideni aseluvat.