Padasjoen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Markus Niemi opastaa mökkiläistä minkin loukkupyyntiin. Tuore särkikala ja kalanperkeet ovat hyviä syöttejä loukussa.

Lainaa loukku

Moni Padasjoen mökkiläinen ja ranta-asukas on huomannut vesilintupoikueiden vähentyneen. Haitallinen vieraslaji minkki on tehokas peto ja hyvä uimari, joka koluaa pienimmätkin saaret tuhoten kaikki löytämänsä vesilintupoikueet. Padasjoen riistanhoitoyhdistys onkin nyt ryhtynyt lainaamaan minkkiloukkuja mökkiläisille.

teksti ja kuvat Jyrki Puupponen

Julkaistu16.7.2020

Viime kesänä mökkiläinen otti yhteyttä ja kertoi minkkihavainnostaan. Hän yhdisti minkin järven sorsakatoon. Vein oman loukkuni lainaan ja saimme pyydettyä minkin pois. Tämän jälkeen mökkiläinen osti itselleen loukun ja nyt hänellä on jatkuva pyynti mökkirannassa, Markus Niemi Padasjoen riistanhoitoyhdistyksestä kertoo.

Metsästäjille minkin pyynti on hankalaa tiheillä mökkialueilla. Pieniä mökkitontteja ei ole vuokrattu metsästysseuroille ja muutenkin loukkujen virittäminen mökkien läheisyyteen on kiusallista. Lisäksi rantaviivaa on Padasjoella aivan valtavasti – satoja kilometrejä.

Rhy lainaa loukun ja kouluttaa sen käyttöön

Haitallisten pienpetojen pyytämisen edistämisessä ollaan riistanhoidon ytimessä, joten riistanhoitoyhdistys päätti kokeilla uutta lähestymistapaa ongelmaan.

– Mökkiläisiltä tulee usein viestiä minkkihavainnoista. Kaikki eivät tiedä, että minkin pyytäminen ei vaadi enää metsästyskorttia. Riistanhoitoyhdistys päätti madaltaa mökkiläisten kynnystä aloittaa minkkien pyytäminen lanseeraamalla Padasjoelle Lainaa loukku -palvelun, Niemi jatkaa.

Padasjoen alueella on muutama loukkuvastaavaa, jotka lainaavat loukun ja kouluttavat sen käyttöön. Loukkuina käytetään hetitappavia laatikkorautoja, joten loukkuun mennyttä minkkiä ei tarvitse erikseen lopettaa.

– Loukkupyynti on tehokkainta täsmäpyyntinä siellä, missä minkkihavaintoja on tehty. Hetitappava laatikkorauta on hyvä väline minkin pyyntiin mökkiläiselle, jolla ei ole asetta. Sitä on helppoa ja turvallista käyttää, Niemi toteaa.

Loukku vaatii säännöllistä huoltoa, koska parhaiten minkkiä houkuttaa tuore kala. Loukku ei kuitenkaan vaadi jokapäiväistä tarkastusta, koska sinne eksynyt minkki kuolee loukkuun välittömästi.

Loukku viritetään vesistön lähelle. Jokien, purojen ja järvien rannat ovat hyviä pyyntipaikkoja. Laatikkorauta on helppokäyttöinen ja turvallinen kokemattomallekin käyttäjälle.

Loukut sinne, missä havaintoja

Tavoitteena on, että riistanhoitoyhdistyksen kymmenen loukkua olisivat jatkuvassa pyynnissä eri puolella kuntaa aina siellä, missä minkeistä on havaintoja.

– Toivomme, että kokemus pyynnin helppoudesta kannustaa mökkiläisiä hankkimaan omia loukkuja. Hanke aktivoi luultavasti myös paikallisia metsästäjiä, Niemi kertoo.

Riistanhoitoyhdistys kertoo minkin pyynnistä muun muassa Facebookissa, paikallislehden artikkeleissa sekä koronarajoitusten helpottaessa eri tapahtumissa.

– Mielenkiintoista nähdä, miten laajalti mökkiläiset innostuvat palvelustamme. Idean saa vapaasti kopioida muualle Suomeen, Niemi toteaa.

Padasjoen riistanhoitoyhdistyksen Lainaa loukku -palvelu

  • Loukku lainataan loukkuvastaavalta viikoksi tai pariksi kysynnän mukaan.
  • Loukkuvastaava kouluttaa mökkiläisen loukun käyttöön.
  • Loukun virittäminen vaatii maanomistajan luvan. Sen voi virittää esimerkiksi omalle kesämökkitontille.
  • Minkkiä saa pyytää ympäri vuoden. Loukkuvastaava neuvoo, mihin loukku kannattaa virittää.
  • Loukun menoreikä on niin pieni, etteivät loukkuun pääse minkkiä suuremmat eläimet, kuten kissa.
  • Pyrkimyksenä on, että loukut olisivat mahdollisimman tehokkaasti pyynnissä lainausajan ja niitä huollettaisiin säännöllisesti.
  • Pyynti ei vaadi metsästyskorttia, joten jokainen voi virittää loukun pyyntiin.
  • Minkki kuolee loukun lauetessa, joten eläintä ei tarvitse erikseen lopettaa.
  • Tavoitteena on madaltaa kynnystä minkin pyyntiin ja saada mökkiläiset hankkimaan omia loukkuja.