Ensiosuma

”Adrenaliini-fiilis oli huikea”

Viime syksynä ensimmäisen saaliinsa saanut 14-vuotias Leevi Kauppinen kertoo, miten sai fasaanin ammuttua.

TekstiJohanna Hellman Kuva Jouko Salonen
Julkaistu19.1.2020

– Olimme olleet metsällä jo viikon kanalinnustamassa ja hirvipassissa. Sopivaa hetkeä ampua ei ollut kuitenkaan tullut ja oli jo aika lähteä kotiin päin, Kauppinen kertoo päivästä, jona sai ensimmäisen saaliinsa.

Kauppinen ja hänen kaverinsa sekä molempien isät olivat sopineet, että Kauppinen saa ampua tilaisuuden tullen. Syyslomaviikko oli kuitenkin mennyt nopeasti, eikä riistaa tullut sopivasti kohdalle. Kaverin ampuma yksi pyy näytti jäävän koko viikon ainoaksi saaliiksi.

Seurue oli jo aikeissa lähteä, mutta päätti vielä ennen autolle suuntaamista hieman kiertää lähiseutua Merikarvialla.

– Käveltiin pelloilla ja metsässä, kun yhtäkkiä koira alkoi haukkua. Ajateltiin, että onkohan siellä supikoira, ja jokin tappelu käynnissä. Mentiin paikalle ja huomattiin, että koira alkoi seisoa ja fasaani lentää puuhun aivan meidän eteen, Kauppinen kertoo.

Fasaani katseli muualle samaan aikaan, kun Kauppinen ja hänen kaverinsa isä kiersivät taakse ja muut jäivät pellon reunaan.

– Se fasaani ei huomannut yhtään, vaan päästi meidät tosi lähelle. Sitten pääsin ampumaan siitä. Se tippui ihan puun viereen, vähäsen vaan räpytteli. Se tuntu hienolta, että ensimmäisen kerran sain ammuttua jotain.

Kauppinen valmisti fasaanin fileiksi ystävänsä avustuksella ja ne laitettiin viileään kotimatkaa varten. Fileet paistettiin lopulta pannulla ja syötiin perunoiden kanssa.

Uudestaan metsälle

– On todella hienoa, että mulla on ollut mahdollisuus harrastaa metsästystä. Tämä on supermukavaa puuhaa. Pitäisi vaan päästä enemmän metsälle, Helsingin keskustassa asuva Kauppinen sanoo.

Toissa vuonna metsästyskortin suorittanut Kauppinen on ollut jahdeissa mukana jo ensimmäiseltä luokalta alkaen. Kaveri ja tämän isä houkuttelivat lajin pariin, ja se vei mennessään. Parasta harrastuksessa on Kauppisen mukaan luonto ja siellä oleminen. Lisäksi on hienoa, kun saa viettää kaverin kanssa kunnolla aikaa ja tulee tilanteita, joissa adrenaliini virtaa.

– Seuraavaksi haluaisin jänisjahtiin. Siitä on jäänyt mukava fiilis, kun olen ollut aiemmin mukana. Jos jäniksen pääsisin ampumaan, niin se olisi todella hienoa. Siitä saisi hyvän ruoankin, Kauppinen sanoo.