Sosiaalinen media tiedonsaantikanavana

Kolumni
Teppo Kakkonen Varapuheenjohtaja Suomen riistakeskus
Julkaistu2.5.2022

Kun vielä pari vuosikymmentä sitten Tapiola-kirjasarja toimi metsästäjien ”wikipediana”, nyt tietoa on internetin hakukoneilla saatavilla sekunneissa. Lähes kaikista metsästysmuodoista on tarjolla videoitakin, niin hyvässä kuin pahassa.

Uusia metsästäjiä koulutettaessa keskustelu kääntyykin usein metsästäjille suunnatun tiedon etsimiseen. Moni nykyään hakeutuu tai päätyy sosiaalisen median metsästäjille suunnattuihin kanaviin, joissa on toki runsaasti informaatiota, mutta myös disinformaatiota.

Esimerkiksi Facebook-ryhmässä esitettyyn kysymykseen saa nopeasti vastauksia, mutta vastausten kirjo on laaja. Usein joukossa on ihan oikeakin vastaus, mutta se meinaa kadota täysin väärien vastausten sekaan. Väärät kun ovat usein jopa hyvin perusteltuja.

Tällöin vaarana on hyväksyä kysymykseen parhaiten sopiva vastaus. Hyvin perusteltuna vääräkin tieto saattaa kuulostaa faktatiedolta.

Haasteet ovat käsin kosketeltavia, koska kysymykset koskevat usein lainsäädäntöä. Toistuvimpia ovat kysymykset aseen hankkimisen lupaprosessista, sen paikkakuntakohtaisista eroista sekä käsittelyajoista. Myös aseen lainaamiseen liittyvät kysymykset askarruttavat niin uusia kuin kokeneempiakin metsästäjiä.

Jatkuvaa keskustelua käydään myös koirien ja kissojen irtipitämisestä. Tämän yksinkertaisen ja selkeästi lailla säädetyn aiheenkin ympärillä käydään värikästä keskustelua, joten ei ole vaikeaa ymmärtää, miksi tietoa etsivä voi helposti eksyä väärille raiteille.

Mistä sen oikean vastauksen sitten saisi? Yhtä nopeasti ei mistään, mutta kuitenkin kohtuullisessa ajassa oikeaa tietoa on saatavilla runsaasti. Poliisin ja Suomen riistakeskuksen verkkosivut vastaavat varsin kattavasti ampuma-aseiden lupahallintoon ja useimpiin muihin metsästäjien mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Myös Suomen riistakeskuksen asiakaspalvelusta voi kysyä sähköpostilla.