Villieläinten tautiseuranta uhattuna – Ruokavirasto hakee kuumeisesti kuljetusratkaisua

Julkaistu1.9.2023

Näytteiden kuljetuksessa on käytetty Matkahuollon pikapakettia, mutta nyt Matkahuolto on muuttanut toimintatapaansa, eikä se ole enää mahdollista. 

Ruokavirasto etsii nyt kuumeisesti kuljetusratkaisua, jolla saataisiin koko valtakunnan alueelta näytteet viraston Oulun toimipaikkaan kohtuullisessa ajassa ja kohtuulliseen hintaan. Syksy 2023 joudutaan joka tapauksessa elämään hankalassa tilanteessa. 

Ruokavirasto edelleen tutkii toimipisteisiinsä tuotuja luonnonvaraisia eläimiä. Paikallista laihahkoa lohtua tarjoavat Lappeenrannan pienpetopakastimet sekä useille viraston toimipaikoille sijoitetut kylmäkontit, mutta niiden verkosto on valitettavan harva.

Eläinperäisten näytteiden, esimerkiksi trikiinitutkimusnäytteiden, lähettämiseen voidaan käyttää Postin Express-pakettia. Paketissa ei kuitenkaan voi lähettää kokonaisia kuolleita eläimiä. 

Metsästettyjen villisikojen afrikkalaisen sikaruton (ASF) näytteille (alle 2 kg) Ruokavirastosta voi tilata keltamustia Postin vastauslähetyslaatikoita ja näytteenottotarvikkeita.  

Digitalisaation hyödyntämistä ja mahdollisuuksia raadonavauksien suorittamiseen maastossa selvitetään, mutta näillä näkymin niillä ei voida täysin korvata kuljetuspalveluita. 

Villieläinten tuominen tutkimuksiin

Ole ensin yhteydessä Ruokavirastoon puhelimitse. Puhelinnumerot ja yhteystiedot sekä päivitetyt ohjeet tuotavan eläinnäytteen pakkaamisesta: ruokavirasto.fi/laboratoriopalvelut/elaintautitutkimukset/naytteenotto-ohjeet/villielaimet

Lintujen joukkokuolemien yhteydessä tulee olla ensimmäiseksi yhteydessä alueen virkaeläinlääkäriin.