Ensimmäinen parilaskenta tehdään noin viikko jäiden lähdön jälkeen.

Vesilintulaskennat – pienellä vaivalla arvokasta tietoa

Suomessa riistakantojen tilasta saatava tieto on lähes yksinomaan vapaaehtoisvoimin kerättyä, niin myös vesilintujen pari- ja poikuelaskennoissa. Kuinka paljon talkootyöhön kuluu aikaa?

Kuva Jari Peltomäki
Julkaistu25.4.2022

Johanna Ihme teki vuonna 2021 Lapin ammattikorkeakoulun opinnäytetyön vesilintulaskentoihin kuluvasta ajasta Lapissa 96 havaintopisteellä. Opinnäytetyön keskeisenä tuloksena oli, että kaikkineen yhden pisteen laskemiseen kului aikaa keskimäärin puoli tuntia. Mikäli autoilu ja kävely jää vähemmäksi, kuluu laskentaan varsin vähän aikaa. Yhdeltä pisteeltä havaittiin keskimäärin neljä lintua.

Lapissa yhden pisteen laskentaan kuluu aikaa keskimäärin puoli tuntia, josta noin 15 minuuttia kuluu autolla liikkumiseen.

– Laskennan voi tehdä itselleen niin helpoksi kuin mahdollista. Pisteen voi perustaa omaan mökkirantaan. Lintujen kiikaroinnin voi suorittaa vaikka saunan terassilta ja tehdä muistiinpanot. Toisaalta laskennan voi sisällyttää pidempään päiväretkeen ja tehdä tapahtumasta itselleen mieluisan valitsemalla kohteen, jossa haluaa vuosittain käydä. Keväinen luonto antaa elämyksiä, joita tulee helpommin lähdettyä katsomaan, kun retkellä on jokin tarkoitus, Ihme pohtii vesilintulaskennoista opinnäytetyössään.

Vielä ehtii mukaan 

Suomi on pitkä maa, ja siinä missä vesilintulaskenta alkaa olla käsillä Etelä-Suomessa, on se ajankohtaista eteläisessä Lapissa vasta toukokuun puolivälin jälkeen ja Ylä-Lapissa ensimmäisiä laskentoja päästään kenties tekemään vasta kesäkuun puolella.

Kuinka vesilintulaskentapisteen saa sitten perustettua? Suomen riistakeskus järjestää etäkoulutusta Pohjois-Suomen vesilintulaskijoille keskiviikkona 27.4.2022 kello 18.00-20.30. Linjoille pääsee tämän Teams-linkin kautta. Tervetuloa!

Halutessaan aihetta voi opiskella myös itse vesilintulaskentojen koulutuspaketista, Riistainfosta (riistainfo.fi).