Toistasataa asumusta telkille Lapissa

Rovaniemellä järjestettiin vappuaattona vesilintutapahtuma, jonka tarkoituksena oli parantaa vesilintujen pesimämenestystä.

Kuva Jari Peltomäki
Julkaistu16.5.2022

Vesilintutapahtumassa oli erilaisia vesilintuihin liittyviä pisteitä, joissa osallistujat saivat haluamassaan järjestyksessä poiketa. Metsästäjäliiton Lapin piiri ja Rovaniemen riistanhoitoyhdistys tehtailivat osallistujien kanssa telkänpönttöjä. Kaikkiaan pönttöjä meni maastoon 139. Telkänpönttöjen vieminen maastoon on mutkatonta ja kiitollista riistanhoitotyötä, sillä sopivaan paikkaan asennettuun pönttöön löytyy ennepitkää asujia.

Toisella Metsästäjäliiton pisteellä parannettiin puolisukeltajasorsien elinoloja tekemällä sorsien keinopesiä, joita niitäkin lähti maastoon 22. Kaikki pesimälaitteet ehtivät Lapissa tämän vuoden pesintään, kunhan ne asennetaan hetimmiten.

Juha Mäkimartti oli tutustuttamassa ihmisiä pienpetojen – erityisesti vieraspetojen minkin ja supikoiran pyyntiin. Vaikka pesimälaitteita olisi maastossa ja vesilinnut ottaisivat ne käyttöön hyvin, hyöty voi jäädä vähäiseksi ilman tehokasta pienpetopyyntiä. Vieraspetojen vähentäminen edesauttaa mahdollisimman monen poikasen selviämistä lentoikäiseksi.

Vesilintukantojen muutoksista saadaan tietoa vesilintujen pari- ja poikuelaskennoilla. Suomen riistakeskuksen pisteellä tutustuttiin tähän riistatiedon keräämiseen ja perustettiin asiasta kiinnostuneiden kanssa toistakymmentä uutta vesilintulaskentapistettä.

Jokaisessa kunnon erätapahtumassa pitää olla myös nokipannukahvit. Ne tarjosi Metsähallitus. Nokipannukahvien lisäksi Metsähallitus tarjosi kuusitukit, joista telkänpöntöt sorvattiin.

Kartalla kaikkien telkänpönttöjen ja keinopesien tulevat sijoituspaikat. Pääpaino on luonnollisesti Rovaniemellä, mutta myös muiden kuntien alueille pönttöjä lähti. Pohjakartta Google Maps.