Riistakolmiolaskenta käynnistyy alkuvuodesta

KUVA Mari Tikkunen

Julkaistu13.1.2023

Riistanisäkkäiden lumijälkiä lasketaan riistakolmioilla Etelä- ja Keski-Suomessa 15.1.–28.2.2023 ja Pohjois-Suomessa 15.1.–15.3.2023. Peltokolmioilla laskenta-aika on koko maassa 1.1.–28.2.2023. Laskenta kannattaa suorittaa heti keliolosuhteiden salliessa.

Lumijälkien laskijat voivat palauttaa tulokset sähköisen Riistakolmiot.fi-palvelun kautta. Sivustolta löytyy ohjeita ja opastusta, oma kolmiokohtainen raportti koko laskentahistoriasta sekä perustietoa laskettavista lajeista ja niiden lumijälkien tunnistamisesta.
Lisätietoa ja ohjeistusta riistakolmiot.fi

Mikä on riistakolmio?

Riistakolmiot ovat metsäriistan runsauden seurantaa varten perustettuja pysyviä laskentareittejä. Riistakolmio on tasasivuinen kolmio, jonka sivut ovat neljän kilometrin pituisia, ja siten laskentalinjan kokonaispituus on 12 kilometriä.

Peltokolmiolaskenta on kehitetty riistakolmiolaskennasta maatalousympäristön, metsän ja asutuksen muodostaman rikkonaisen ja pienipiirteisen etelä- ja länsisuomalaisen maisemamosaiikin riistakantojen seurantaan. Myös peltokolmiot ovat muodoltaan tasasivuisia, mutta niiden sivut ovat pituudeltaan lyhyemmät, kaksi kilometriä.