Neljä naalinpentua Utsjoella kesällä 2023. Kuva on otettu pesätarkastusten yhteydessä kaukaa, jotta naalien pesärauha säilyisi.

Naalin pesintä onnistui jälleen

Suomessa äärimmäisen harvinaisen naalin pentuja syntyi viime kesänä Suomeen ainakin 25, yhteensä neljään eri pesään. Ketunmetsästys Tunturi-Lapissa on osa naalin menestystarinaa.

Kuva Petri Piisilä / Metsähallitus
Julkaistu19.9.2023

Enontekiöllä naalin pesintä onnistui samalla pesällä kuin viime vuonna, jolloin äärimmäisen uhanalainen naali pesi Suomessa ensimmäistä kertaa yli 25 vuoteen. Kolme pesistä on Enontekiöllä, yksi Utsjoella.

Metsähallitus ja WWF ylläpitävät naaleja varten kehiteltyjä koirannappuloita tarjoavia automaatteja tunturissa. Lisäksi suojelutyö on kettujen metsästystä. Kettu on levittäytynyt ihmisen toiminnan edesauttamana omaa luontaista elinympäristöään laajemmalle. Kettu on naalin pahin kilpailija, joka hyötyy esimerkiksi ihmisen tuntureille jättämistä ruuantähteistä.

Naalin suojelutyötä tehdään yhdessä Norjan ja Ruotsin kanssa. Yksi merkittävä tekijä naalikannan vahvistumisessa on tarhalla syntyneiden, luonnonkantaa edustavien naalien vapauttaminen Norjassa Suomen ja Ruotsin rajojen tuntumaan.

 

Kuuntele ja lue aiheesta lisää