SOTKA-kosteikoiden kunnostuksissa on pitänyt kiirettä alkusyksyn aikana. Työtä ei onneksi tehdä käsivoimin.

Mutaa, rapaa ja konevoimaa – keväällä lintuja odottaa rempattu kosteikko

Kosteikkoja valmistuu nyt kuin sieniä sateella osana SOTKA-hanketta.   

Kuvat: Holtti Hakonen, Elina Sorvali, Lauri Laitila
Julkaistu6.10.2021

Alkusyksyn aikana hankkeessa on kunnostettu Lintulan kosteikko Parkanossa, Gorrfjärden Närpiössä ja Siperia Rovaniemellä. Parhaillaan kosteikkosuunnittelijoita kiireisinä pitävät keskeneräiset kosteikkotyömaat Ilomantsin Korpinurmen kosteikko, Murtosuo Joensuussa, Paskalampi Oulaisissa ja Vanha Piipsanjoki Vihannissa. Uusia työmaita alkaa lähiaikoina Tervon Ylälammilla ja Pielaveden Aitosuolla. 

Katso videolta, miksi Jyrkännotkon SOTKA-kosteikon maanomistaja halusi perustaa kosteikon. Video: Antti Saarenmaa

Syksy on hyvää aikaa kunnostuksille, sillä maa ei ole roudassa ja lintujen pesimäkausi ei häiriinny.  

– Työstä mielenkiintoisen tekee se, että jokainen kohde on uniikki. Paikalliset maanomistajat sekä valitun kunnostettavan kosteikon ominaisuudet ovat kukin omanlaisiaan, sanoo kosteikkosuunnittelija Holtti Hakonen. 

Närpiön Gorrfjärdenissä vesialueet oli peittänyt osmankäämikasvusto, joka poistettiin erityisellä kaivinkoneella. Leveiden ponttonitelojensa ansioista se ei uponnut liejuun, vaan “kulki kuin vetten päällä”.

Ruma ankanpoikanen

Yksinkertaisimmillaan alueelle muotoillaan patopenkere ja siihen asennetaan patolaite, joka säätelee veden virtausta.  

– Patoamiselle voi kuitenkin olla lukuisia toteutustapoja, joista sopivin valitaan suunnittelun yhteydessä. Tarkoituksena on pidättää vettä vesilintujen lisääntymisaikana niin, että niiden poikaset voivat ruokailla matalassa vedessä, kertoo Hakonen.  

Kaivossa sen salaisuus. Parkanossa kosteikon vedenpintaa säätelee patopenkereeseen upotettava säätösalaojakaivo, joka sopii ratkaisuksi maltillisen kokoisen valuma-alueen kosteikoille.

Rujot työmaat muuttuvat yllättävän nopeasti ajan kuluessa. Keväällä veden noustessa ja kasvillisuuden päästessä kukoistamaan muuttuvat kohteet upeiksi, monimuotoisiksi kosteikkokeitaiksi. 

Lisääntynyt poikastuotto ilahduttaa niin sorsastajia kuin auttaa säilyttämään monipuolista kosteikkoluontoa ja vesilinnustoa. Sopivien elinympäristöjen, kuten kosteikkojen vähentyminen on suurimpia syitä vesilintujen pitkään jatkuneeseen taantumiseen.  

Lue lisää kosteikko.fi