Hirviverotusennusteet julkaistu

Luonnonvarakeskus on julkaissut hirvikannan hirvitalousaluekohtaiset verotusennusteet. Ennusteessa on mukana ajankohtaisin tieto tämän hetken hirvikannasta.

Kuva Keijo Väänänen
Julkaistu4.11.2020

Tänä syksynä tehdyt hirvihavainnot ja saatu saalis on huomioitu ennusteessa. Tämän takia riistanhoitoyhdistysten keväällä tekemä suunnitelma ja Luken suositus voivat ennusteessa johtaa hieman eri lopputulokseen kuin keväällä tehdyssä verotussuunnittelussa on tarkoitettu.

Hirviverotusennusteet löytyvät Riistahavainnot-sivulta, kun valitsee haluamansa hirvitalousalueen ja reaaliaikaisen verotusennusteen.

Myönnetty pyyntilupamäärä voi mahdollistaa suunniteltua suuremman verotuksen (ns. pankki- tai hyllyluvat). Ennusteesta kannattaa metsästysseuroissa ja yhteisluvissa ottaa kaikki hyöty irti ja miettiä, mikä oman alueen verotustarve vielä on. Lisäksi ennuste näyttää hyvin aikuiskannan rakenteen kehityksen. Onko sukupuolirakenne muuttumassa liian naarasvoittoiseksi vai, voiko edelleen ampua sonneja? Ennuste päivittyy jahdin edetessä koko syksyn ajan: voidaan nähdä, miten hirvitalousalueen tavoitteet tulisivat arvion mukaan toteutumaan.

Ennusteet Riistahavainnot-sivustolla ja Oma riistassa

Verotusennusteet löytyvät riistahavainnot.fi-sivuston hirviraporteista valitsemalla halutun hirvitalousalueen ja reaaliaikaisen verotusennusteen. Lisäksi jokainen Oma riistan käyttäjä voi tarkastella metsästysseuransa hirvitalousalueen ennustetta hirvitalousalueen hirviraporteista.

Kaikille Oma riistan käyttäjille löytyy Riistainfosta lyhyt video, jossa käydään läpi riistahavainnot.fi-sivustolta ja Oma riistan raportit -osiosta löytyviä hirviraportteja, niiden tulkintaa ja hyödyntämistä reaaliaikaisen verotuksen suunnittelussa.