Hare i ugn
Tillsammans med goda tillbehör räcker två harar till två middagar för fyra personer. Benen småkokas så de blir saftiga och filéerna steks så de förblir rosa inuti.
Matredaktör och jägare Kati Pohja lagar viltdelikatesser för våra läsare.
2018 gav hon ut boken Riistaa lautasella med recept på vilträtter.
Följ Kati Pohja på Instagram: @sorsalassa
Harben med surkål
4 portioner
Fram- och bakbenen av 2 harar
2 msk olja och smör
1 lök
10 cm bit purjolök
1 burk (400 g) surkål
1 kryddgurka
8 körsbärstomater
½ burk (à 200 g) färskost
2 dl vittvin
Stycka bakbenen vid lederna i två delar och frambenen i två-tre delar. Skala och finfördela löken och purjon.
Hetta upp fettet i en panna och bryn köttet under omvändning. Bryn de finfördelade lökarna. Värm surkålen i en kastrull. Tillsätt den finfördelade gurkan, tomathalvorna, färskosten och vittvinet. Rör om tills osten har smultit.
Häll surkålsblandningen i en gryta eller form med lock och tillsätt köttet och löken. Lägg locket på och ställ i ugnen på 150 grader i cirka 2 timmar. Se efter några gånger att inte för mycket vätska har avdunstat, tillsätt vid behov vittvin. Rör om köttet vid behov. Servera harköttet och surkålen med potatis och sallad.
Rökt harsadel
4 portioner
2 harsadlar
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 msk smör
1 msk olja
2 vitlöksklyftor
1 rosmarinkvist
3 timjankvistar
Dessutom
1 rökpåse
Torka de tinade sadlarna på hushållspapper. Gnid ytan med salt och peppar. Låt dra i rumsvärme i cirka 30 minuter.
Värm fettet i en panna. Lägg i sadlarna när smöret börjar sjuda. Bryn en stund under omvändning och tillsätt vitlöksklyftorna och kryddkvistarna. Fortsätt bryna och ös med sked fett från pannan på sadlarna.
Lägg sadlarna i rökpåsen när de är brynta runt om och förslut påsen enligt anvisningarna.
Lägg påsen i ugnen på 250 grader i cirka 15 minuter. Ta därefter ut påsen och låt dra i en kvart. Öppna påsen och tryck in stektermometern mitt i filén. Om temperaturen understiger 57 grader: låt termometern sitta kvar, svep köttet i folie och ställ tillbaka i ugnen tills termometern visar 57 grader. Ta paketen ur ugnen och låt dem dra en stund.
Skär med vass kniv filéerna från ryggraden. Skär dem i skivor och servera genast tillsammans med ugnsrotfrukter och rödvinssås.
Ett tips: Stektiden varierar med harens storlek.