Noutajapörssin siirtyminen Facebookiin lisäsi nopeasti sen suosiota. Sekä Joni-Pekka Saari että Minna Siitonen ovat käyttäneet pörssiä menestyksellä.

Noutajapörssi: Työ ja tekijä kohtaavat

Polvijärveläisellä Joni-Pekka Saarella on useampi terrieri ja ajokoira. Omaa noutajaa hän ei kuitenkaan hanki, sillä sellaisen löytää metsästyskaveriksi suositusta Noutajapörssistä.

Teksti ja kuvat Heikki Hamunen

Julkaistu5.7.2024

Nelivuotiaan Roihun läähätys päättyy kuin seinään, kun Minna Siitonen valmistautuu heittämään pakastimesta sulatetun heinäsorsan lammikkoon.

Roihu on Siitosen koira, mutta polvijärveläinen Joni-Pekka Saari on nauttinut kultaisennoutajan osaamisesta sorsametsällä jo kahtena vuotena.

– Syksyllä tulee joka viikko käytyä sorsia metsästämässä, mutta en sitä varten viitsi itselle koiraa hankkia, sanoo erityisesti pienpetojen pyyntiin keskittyvä ja useamman terrierin sekä yhden plottinajokoirapennun isäntä.

Koirien ja metsästäjien kanava

Saaren, Siitosen ja Roihun tiet kohtasivat Suomen Noutajakoirajärjestön ylläpitämässä Noutajapörssin Facebook-ryhmässä. Ryhmä on kohtaamispaikka koirattomille, noutajan hyödyntämisestä kiinnostuneille metsästäjille sekä omia metsästyskokemuksia hakeville koirakoille.

Syksyllä 2021 Siitonen tarjosi rohkeasti nuoren koiransa palveluja Noutajapörssiin.

– Kerroin avoimesti, että en pysty lupaamaan mitään koiran osaamisesta. Roihu oli silloin vasta 11 kuukautta, eikä se ollut vielä nähnyt lämmintä riistaa tai haavakkoa. Taipumuskoe oli kuitenkin suoritettu, Siitonen kuvaa.

Ensimmäinen tulikoe oli kyyhkyjahdissa.

– Huomasin, että minulla on passissa rauhallinen ja tarkkaavainen koira. Yllättävän nopeasti Roihu hoksasi, mitä olemme tekemässä. Pääsimme saman porukan mukaan myös iltalennolle ja muutaman päivän päästä sorsastuksen aloitukseen.

Sen jälkeen Siitonen on syksyisin julkaissut Noutajapörssissä Roihun kuvien ja videoiden varaan rakennettuja ilmoituksia. Ilmoituksista on syntynyt metsästäjiin sopivasti yhteyksiä, ja muutamille kysyjille hänen on pitänyt tarjota ”ei oota”.

Sovi pelisäännöt privaatisti

Vuonna 2012 perustetussa Noutajapörssissä on 3 700 jäsentä. Julkaisut keräävät 60 000 katselukertaa vuodessa.

Pörssin ideoineet Maija Päivärinta ja Sanna Sierilä sanovat, että yhä edelleen moni metsästäjä turhaan kainostelee vieraan noutajan kutsumista jahtiin.

Metsästäjän mielessä voi kummitella, että koirakko pettyy, jos saalista ei tulekaan. Entä pitääkö ohjaajalle maksaa palkkiota tai matkakorvauksia?

– Useimmiten ohjaajille riittää, että koira saa metsästysmahdollisuuden. He haluavat auttaa, että saadaan kaikki ammuttu riista talteen. Ohjaaja saa palkinnoksi hyvän mielen, kun auttaa metsästäjää.

Noutajapörssin yleinen ohjeistus keskittyy siihen, miten oma ilmoitus kannattaa muotoilla. Kun metsästäjä ja ohjaaja ovat luoneet yhteyden pörssin avulla, osapuolet sopivat keskenään omat pelisääntönsä.

Ilmoittajat kertovat ensin seutukunnan, missä koiraa tarjotaan tai etsitään. Metsästäjät kuvailevat toiveensa ja ohjaajat oman koiransa rodun sekä osaamisen.

Helppoa kuin heinänteko

Pörssin perustajat Päivärinta ja Sierilä sanovat, että usein metsästäjä yllättyy, kuinka miellyttävää ja helppoa koulutetun noutajan kanssa on metsästää.

Myös Saaren kokemukset ovat kiittäviä.

– Kaikki koirat ovat olleet ohjaajilla hyvin näpeissä. Ne istuvat passissa paikallaan niin pitkään, kunnes saavat lähtökäskyn, Saari sanoo.

Esimerkiksi sorsastuskauden avauksessa Saaren metsästysporukalla on mukana useampi noutaja.

– Helteellä yksi koira piiputtaa aika äkkiä. Pitkän päivän aikana on parempi olla pari kolme koiraa. Iltalennollakin meillä on usein pari koiraa mukana, Saari sanoo.

Tarjontahuippu etelässä

Suurin osa pörssin ilmoituksista on ohjaajien tekemiä.

– Kuten yleensäkin somessa, seuraajia on enemmän kuin aktiivisia kirjoittajia. Iso osa seuraajista on metsästäjiä, jotka ottavat yhteyttä ilmoituksen jättäneisiin ohjaajiin, joita on pörssissä enemmän kuin metsästäjiä, Sierilä sanoo.

Saari on esimerkki metsästäjästä, joka on tehnyt omiakin ilmoituksia.

– Kun olen ilmoituksen laittanut, niin yleensä jo muutamassa tunnissa koira ohjaajineen on löytynyt, metsästystä pienestä pojasta lähtien harrastanut Saari sanoo.

Eniten pörssissä on tarjontaa eteläsuomalaisista koirakoista, jotka hakevat metsästysmahdollisuuksia.

– Tämä on luonnollista, kun metsästysmaastot painottuvat muualle maahan, Päivärinta sanoo.

Win-win-win

Metsästäjiä ja ohjaajia yhdistää vahva näkemys siitä, että tässä yhteistyössä on vain voittajia.

– Porukkamme metsästää useimmiten sorsakosteikossa, joka on melkoista römelikköä. Ei hommasta tulisi mitään ilman koiria. Niistä on ihan älytön apu, jos lintu jää kaislikkoon. Ihminen ei lintua löydä, mutta koiralle se on lastenleikkiä, Saari sanoo.

– Ohjaajat ja koirat tulevat innoissaan tekemään työtään, ja me voimme keskittyä metsästykseen ja luottaa siihen, että riista saadaan talteen. Kaikki saavat hommasta itselleen nautinnon.

Siitonen sanoo, että rally-tokoa ja noseworkia harrastavalle Roihulle lintumetsälle pääsy merkitsee parasta, mitä on.

– Roihu on koira, joka nauttii oikeasta työnteosta. Jahtiin lähtö tarkoittaa koiralle niin henkistä kuin fyysistä hyvinvointia. Noutajasta kun puhutaan, niin tällä tavalla koira pääsee toteuttamaan sitä alkuperäistä rodunomaista tekemistä, johon se on jalostettu.

Näin löydät Noutajapörssin

  • Hae netistä tai Facebookista ”SNJ:n Noutajapörssi”
  • Klikkaa ”Liity ryhmään”
  • Ryhmän ylläpitäjä hyväksyy pyyntösi, minkä jälkeen voit jättää omia ilmoituksiasi.
  • Edellytyksenä ryhmään pääsylle on, että sinulla on oma Facebook-tili.