Riistapellon tekeminen valmistaa uuteen jahtikauteen
Riistapeltojen muokkaaminen, kylväminen ja riistan tarkkailu tuovat mukavaa monipuolisuutta metsästysharrastukseen.
Riistapellon kylvämiseen on monta hyvää syytä. Riistapellot tarjoavat suojaa ja ruokaa metsäneläimille linnuista hirviin eli rikastuttavat luonnon monimuotoisuutta alueella. Hyvä riistapelto houkuttelee eläimiä pitkänkin matkan päästä, jolloin oman pyyntialueen riistakanta pysyy elinvoimaisena.
Riistapelto on myös riistan tarkkailua ja kannanhoidollista metsästystä ajatellen erityisen tärkeä. Riistapellon reunoille kannattaa syksyn mittaan tehdä useampi tiedusteluretki mukanaan ainoastaan kiikarit, sillä tällä tavoin oman alueen riistakantaa ja erilaisia yksilöitä pystyy seuraamaan. Valikoivan metsästyksen toteuttaminen onnistuu riistapelloilla, joissa saman lajin yksilöitä voi vertailla keskenään.
Hyvin tehty tiedustelutyö takaa lisäksi varmemman saaliin metsästyskauden alkaessa, sillä eläinten kulkusuunnat ja -ajat ovat seuratessa tulleet tutuiksi. Ruokintapaikan perustaminen riistapellolle tehostaa entisestään riistan saapumista paikalle.
Mihin riistapelto kylvetään?
Riistapellon perustamista kannattaa suunnitella yhteistyössä alueen maanomistajien kanssa. Hyvä riistapelto on monien eri riistaeläinten saavutettavissa ja myös metsästäjälle suhteellisen helppojen kulkuyhteyksien takana. Riistapellolle on päästävä konevoimin vähintään mönkijällä, joten tie perille on sekä pellon tekemistä että ylläpitämistä helpottava tekijä.
Esimerkiksi vanhat metsäniityt, viljelykäytöstä poistetut pellot sekä rikkaruohoa kasvavat joutomaat ovat kaikki potentiaalisia riistapellon paikkoja. Riistapellon ei tarvitse olla suuri, eikä sen viljely yhtä tehokasta kuin tavallisella viljapellolla. Vaikkapa metsän keskellä sijaitseva pieni pelto antaa sopivasti vaihtelua riistan ruokavalioon, eikä sen viljelyllä ole suurta merkitystä maanviljelijälle. Riistapelto houkuttelee entistä tehokkaammin puoleensa, jos sen lähettyvillä on jokin juomapaikka eläimille, sekä suojaa antavaa puustoa ympärillä.
Milloin ja mitä kylvetään?
Riistapeltojen muokkauksessa on varmasti yhtä monta tapaa kuin on tekijääkin. Lähtökohtaisesti riistapelto kylvetään noin kesäkuun puolessa välissä. Esimerkiksi pellon kosteus vaikuttaa paljon siihen, milloin kylvö on mahdollista suorittaa.
Ennen kylvöä maa muokataan ja pinta möyhitään, jotta pelto kuivahtaa, ja mahdollinen alkanut rikkaruohokasvusto kuolee. Muutaman päivän kuivahdettuaan riistapeltoon kylvetään usein riistalle tarkoitettua rehuseosta, mutta myös kaura, herne sekä monet muut viljakasvit ovat monien riistaeläinten herkkua. Kylvön jälkeen riistapelto olisi hyvä joko jyrätä tai äestää kertaalleen. Näin siemenet eivät jää maan pinnalle, vaan sekoittuvat muutaman sentin syvyyteen.
Monipuolisessa riistapellossa ei kasva vain yhtä kasvia. Pellon voi kylvää osissa, jolloin eri puolilla peltoa kasvaa erilaisia kasveja. Lisäksi olisi hyvä vaihtaa pellossa viljeltäviä lajeja muutaman vuoden välein, etteivät kasvitaudit pääse yleistymään.