Sjön Keihäsjärvi i Syvänniemi är en iståndsatt naturlig sjö som delägarlaget Rasvanki-Virmasvesi har anslutit till nätverket av rastplatser. Platsen är en sjöfågelproducent av rang och en värdefull tankningsplats för sjöfåglarna på hösten.

Rastplatserna är effektiv viltvård

Den allmänna nedgången bland sjöfåglarna har ökat behovet av att sköta om deras livsmiljöer. Nya våtmarker blir anlagda för att skapa livsmiljöer för fågelkullarna och för jakten. Varför då inte som rastplats för flyttande fåglar?

Text Veli-Matti Pekkarinen Bild Heikki Helle

Publicerad6.9.2024

Syftet med Sotkaprojektet för rastplatser är att återställa tidtabellen för sjöfåglarnas höstflyttning så att den stämmer med fåglarnas biologiska rytm. Höstflyttningen har av olika orsaker tidigarelagts och detta driver moderfåglar i halvbra kondition och otillräckligt mogna ungar att flytta för tidigt till övervintringsområdena. Det vore bättre om fåglarna kunde återhämta sig närmare häckningsplatsen. Konsekvenserna visar sig bland annat i form av en ökad dödlighet under flyttningen och en svagare häckning följande år.

Sotka-rastplatserna som har anlagts vid våra inhemska häckningsområden och i närområdena kring dem bygger på frivillighet. Tillgången till störningsfria sjöfågelmiljöer under hösten hjälper fåglarna att fullfölja ruggningen före flyttningen.

Ungarna hinner utvecklas så att de klarar flyttningen. Fåglarna hinner bygga upp allmänkonditionen och ett fettlager på en fredad plats med naturlig föda.

De kvardröjande fåglarna förlänger jaktsäsongen

Rastplatserna ingår i lösningen på problemet med nedgången som sjöfåglarna befinner sig i. Ansvaret för skötseln av fåglarna överlåts på lokalsamhället, exempelvis delägarlag och andra jakträttsinnehavare. Men sjöfågelobjekten ska inte bara iståndsättas och skötas utan det behövs också planmässig och anpassad jakt som tar hänsyn till de olika arternas variationer och flyttningsbeteende.

Sjöfågeljakten ska bli planmässig och hållbar

Projektet Sotka-rastplatser inledde verksamheten sommaren 2020 för att etablera den här nya formen av viltvård i vårt land. För det praktiska arbetet står Jägarförbundet och BirdLife Finland. Projektet har med hjälp av ett tiotal kurser, informationsspridning och brett samarbete redan skapat ett trettiotal rastplatser på olika håll i landet och fler är på gång

Ytterligare information om rastplatserna:

  • Veli-Matti Pekkarinen, Finlands Jägarförbund
  • Heikki Helle, BirdLife Finland