Hjortrecept
Publicerad19.11.2020Som tidningen Jägarens viltkock huserar Top Chef-vinnaren, ”mister naughtybrgr” Akseli Herlevi. han är inbiten jägare och trollar fram recept till viltdelikatesser som får snålvattnet att rinna.
Följ Akseli Herlevi på Instagram: @akseliherlevi
Köttpirog på hjort
För fyra personer
800 g malet hjortkött
2 st gula lökar, skalade och finfördelade
50 g smör
100 g g kokt ris (torrvikt)
4 st ägg, hårdkokta och skalade 200 g creme fraiche
120 g smetana
2 pkt smördeg (á 500 g, färdigt i plattor)
Salt och malen kryddpeppar
Bryn det malda hjortköttet och löken i en stekpanna. Salta och krydda generöst med kryddpeppar, och skrapa ner i en stor omrörningsskål. Tillsätt det kokta och avrunna riset, de finfördelade hårdkokta äggen, creme fraichen och smetanan. Rör om till en jämn massa. Avsmaka och krydda vid behov med salt och kryddpeppar.
Kavla ut smördegen till en jämn platta på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Bre ut fyllningen jämnt på degen och kavla en smördegsplatta till att lägga ovanpå. Jämka ihop smördegsplattornas kanter och tryck ihop dem. Pensla degytan med vispad äggula och stek i ugn på 180 grader i 30–40 minuter eller tills degen har fått en vacker brun färg. Ta plåten ur ugnen och låt den svalna en stund. Skär pirogen i bitar och avnjut den på stående fot eller spara den till matsäck på nästa jakt. Servera med köttbuljong.
Staghead Burger
4 st Vasa Naughty BRGR-semlor
600 g malet hjortkött
4 st skivor Naughty BRGR cheddarost
2 gula lökar, skalade och skivade
2 dl Naughty Base Aioli
100 g mjukt smör
1 msk färsk finfördelad timjan
50 g soppar, stekta och finfördelade
1 dl Jägermeister eller liknande örtlikör
2 dl coladryck
3 dl ketchup
0,5 dl worcestershire-sås
1 msk socker
50 g smör
0,5 tsk salt
1 dl saltgurka i skivor
Salt och peppar
Tillsätt örtlikören, coladrycken, ketchupen, worcestersåsen, sockret och smöret i en kastrull. Sjud i fem minuter och ställ åt sidan.
Rör ihop 2 dl Base Aioli och 0,5 dl ört-bbq-sås och ställ i kylen.
Grilla lökskivorna i het panna eller grill och lägg i en liten kastrull. Tillsätt resten av ört-bbq-såsen och låt dra.
Rör ihop det mjuka smöret, den finfördelade stekta svampen och timjanen.
Forma det malda köttet till fyra lika stora biffar som passar till semlorna och krydda med salt och peppar. Grilla biffarna 3-4 minuter per sida på het grill eller i het panna.
Lägg en matsked soppsmör mitt på varje stekt biff och lägg en ostskiva ovanpå. Lägg biffarna med ost och alltihop på en ugnsplåt med bakplåtspapper och värm i några minuter i ugn på 180 grader tills osten har smultit och täckt överraskningen, dvs soppsmöret.
Stek semlorna i ugn på 180 grader i ett par minuter eller värm dem på het grill. Plocka ihop burgarna med ingredienserna i receptet och njut!