Grupper på nätet kan inte ersätta en anmälning till en rovdjurskontaktperson, som efter verifieringen antecknar rovdjursobservationen i Tassen.

Anmäl din rovdjurs-obs till kontaktpersonen!

Har du sett ett stort rovdjur? Anmäl det i såfall till en kontaktperson för stora rovdjur. Det är nämligen enbart observationer som är antecknade i Tassensystemet som räknas när besluten fattas.

Text Olli Kursula och Mirja Rantala Bilder Aku Kankaanpää och Jaakko Alalantela

Publicerad17.1.2025

Genom nätverket av kontaktpersoner följer vi med hur de stora rovdjurens stammar utvecklas. Observationerna som de här personerna verifierar bildar underlag för uppskattningen av stammarna. Nätverket består av bortåt 2 500 personer och har funnits sedan slutet av 70-talet.

Kontaktpersonerna utses av Finlands viltcentral och är frivilliga, utbildade experter som granskar och verifierar observationerna av stora rovdjur. Därefter bokför de observationerna i Tassen-systemet som upprätthålls av Naturresursinstitutet.

Det är därför önskvärt att allmänheten anmäler sina observationer av varg, björn, lo och järv till rovdjurskontaktpersonen på orten. Det kan handla om en synobservation av djuret eller ett tassavtryck, avföring, spår kring en åtel eller ett rivet husdjur. Det är viktigt att du uppger exakta detaljer för observationen och var den gjordes. Gör det här omedelbart efter observationen. ”Omedelbart” är här det rätta ordet eftersom observationen blir svårare att verifiera ju längre tiden lider. Även observationer som känns obetydliga bör anmälas eftersom sådana kompletterar helhetsbilden och kan verifiera en annan observation som känns osäker.

Sociala medier ersätter inte anmälningen

Även om olika grupper ute på nätet kan vara ett bra sätt att sprida information om exempelvis en varg så ersätter det inte anmälningen till kontaktpersonen.

Iakttagelser som läggs ut i WhatsApp- och Fb-grupper eller djungeltelegrafen i byn når sällan myndigheterna. Inte heller har de något värde för beslutsfattandet. Iakttagelser av stora rovdjur som antecknas i Oma riista överförs inte heller till kontaktpersonerna eller myndigheterna. Observationer blir nämligen antecknade i Tassen enbart om de har blivit anmälda till en rovdjurskontaktperson.

Samtliga obs av stora rovdjur som blir verifierade av en kontaktperson antecknas i Tassen-systemet, med uppgifter om sådant som art och antal, tidpunkt och plats. Även måtten på spåren antecknas där detta låter sig göras. På spår efter lodjur och varg mäter vi längden och bredden på ena framtassen, och på spår efter björn och järv bredden på ena framtassen. För rovdjur som har rört sig vid bebyggelse antecknar vi dessutom avståndet till närmaste bebodda hus.

För att göra observationen exaktare följer kontaktpersonen ofta spårlöpan ett stycke.

Utifrån ett enda tassavtryck är det ju ofta väldigt svårt att fastställa arten eller antalet.

Björnobservationerna vid hus ökar

I Tassen klassas en rovdjursobservation som gårdsbesök om den görs närmare än 100 meter från ett bebott hus eller en djurproduktionsanläggning.

Under fjolåret (2024) ökade observationerna av björnar vid hus markant. I landet som helhet bokfördes ungefär tusen gårdsbesök i Tassen. Ökningen från året innan (2023) uppgick till drygt 60 procent, trots att det totala antalet björnobservationer var aningen lägre.

För vargen och lodjuret visar de anmälda gårdsbesöken inte någon motsvarande ökning.

Måtten på tassavtrycken antecknas i Tassen. På ett lo- och vargspår mäts längden och bredden på ena framtassen. På björn och järv mäts bredden på ena framtassen.

Tassen-observationerna används till mycket

I landet som helhet antecknas varje år tiotusentals observationer av stora rovdjur i Tassen, vilket är en imponerande prestation av frivilligarbetarna. Under 2023 bokfördes nästan 59 000 observationer och under 2024 drygt 50 000. Mest är det observationer av lodjur och vargar, och minst av järvar.

Observationsmaterialet har god täckning och är oerhört värdefullt för arbetet med att uppskatta storleken på rovdjursstammarna. Om observationerna däremot skulle bli färre eller om den geografiska täckningen skulle bli sämre, så skulle uppskattningarnas tillförlitlighet bli lidande.

Myndigheterna och viltförvaltningen, som polisen och viltcentralen, använder Tassen-observationerna som stöd för sitt beslutsfattande när de vidtar åtgärder för att avskräcka eller avliva problematiska individer. Dessutom används observationerna i arbetet med att förebygga rovdjursskador; exempelvis vid utplacerandet av stängsel och annat skadeförhindrande material. Observationsinformationen kan också användas vid bedömningen av behovet av skolskjuts för skolelever.

I typiska fall rör sig rovdjuret på natten vid bebyggelse och lämnar avslöjande spår efter sig. Det händer att folk ser rovdjur på dagen, men i regel försvinner djuret så fort det upptäcker människan. Om djuret däremot uppträder hotfullt ska man ringa nödcentalen, men kontakta helst också rovdjurskontaktpersonen. På det viset får myndigheterna och viltförvaltningen via Tassen en uppfattning om situationen.

Även framledes är det viktigt att folk anmäler sina rovdjursobservationer och i synnerhet gårdsbesöken till rovdjurskontaktpersonen. Med dagens lagstiftning går det inte att reglera rovdjursstammarna med dispenser eftersom tolkningen av lagarna har blivit strängare på nationell nivå. Utan stamvårdande jakt kommer rovdjuren sannolikt att bli fler och eventuellt också mindre skygga. Gårdsbesöken och de övriga mötena med rovdjuren kommer troligen inte att minska utan snarare öka. Tassen-observationerna är därför oersättliga när det gäller att lösa konflikter med de stora rovdjuren.


Utbildningsmaterialet för rovdjurskontaktpersoner finner du här: riistainfo.fi/sv/rovdjurskontaktpersoner